Un om de știință a câștigat un proces lung de 8 ani, legat de studiile sale privind schimbarea climatică: ”Adevărul încă poate câștiga, chiar și într-o eră a știrilor false și a faptelor alternative”

de A.Z.     HotNews.ro
Vineri, 14 iunie 2019, 8:31 Actualitate | Mediu


Protest schimbari climatice
Foto: pixabay.com
În 2011, omul de știință Michael E. Mann a dat în judecată un grup de cercetători, după ce aceștia au publicat un interviu în care au sugerat că lucrările sale legate de schimbarea climatică conțin informații false, scrie National Observer.

Opt ani mai târziu, Centrul de politici publice din orașul Winnipeg, care promovează atitudinea de negare a schimbării climatice, și-a cerut oficial iertare și a șters interviul de pe site-ul său.

"(Scuzele) îmi dau speranță în sistemul nostru legal, că adevărul încă poate câștiga, chiar și într-o eră a știrilor false și a faptelor alternative", a declarat Mann, printr-un email primit de National Observer.

Frontier Centre a postat un mesaj pe site, prin care își cere scuze pentru publicarea unor comentarii "false și defăimătoare" despre Mann.

"Deși Centrul de politici publice nu este de acord cu domnul Mann în ceea ce privește schimbarea climatică, acceptăm faptul că a fost greșit să publicăm acuzațiile altor persoane legate de o presupusă încălcare a standardelor etice de către acesta în cercetarea sa", a transmis grupul care aparține institutului.

Shawn Marshall, cercetător la Universitatea din Calgary, a declarat că experții din domeniu ar trebui să atragă atenția în mod public mai des în cazurile de dezinformare legată de schimbările climatice.

La începutul carierei sale, Marshall obișnuia să răspundă mai des declarațiilor publice care negau schimbarea climatică, însă acum susține că vrea să se concentreze pe studenții săi, pregătindu-i să se apere în momentul în care se confruntă cu mituri climatice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2536 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  hai ma (Vineri, 14 iunie 2019, 8:53)

  liviu_ [utilizator]

  nu a spus trump ca scimbarea climatica e o prostie?! cum isi permit astia sa-l contrazica?
  • -3 (11 voturi)    
   Nu (Vineri, 14 iunie 2019, 9:56)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nimeni nu a spus că schimbarea climatică e o prostie. Schimbarea climatică există în mod permanent pe Pământ. Chiar vă încurajez să ne arătați, cu link, când și unde ar fi zis Trump o asemenea enormitate.

   Ceea ce mulți oameni contestă, cu argumente de bun simț, este:
   - că schimbările climatice (în particular încălzirea înregistrată în perioada 1980 - 2010) ar avea la bază activitatea umană;
   - că încălzirea, atâta câtă e și indiferent de cauze, ar produce consecințele apocaliptice propovăduite de „evangheliștii” climatici
   - că măsurile economice absolut halucinante propuse ar putea influența, în vreun fel, evoluția climei.

   Scurta dvs. intervenție se încadrează, așadar, cu mare succes la categoria „fake news”.

   Și ca să mă asigur că ați înțeles ce ați citit în articol: instanța din Canada nu a hotărât că teoria încălzirii globale e adevărată (nici n-ar avea cum), ci doar a hotărât că articolul publicat de acea organizație conține informații incorecte. Cam ca postarea dvs, care însă scăpați doar cu simpla bășcălie care se face pe seama dvs.
   • +3 (7 voturi)    
    Zau? (Vineri, 14 iunie 2019, 13:00)

    erdeke [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    "Ceea ce mulți oameni contestă, cu argumente de bun simț"
    Daca ar avea bun simt toate "sagetile" lobby-ului industriei petroliere nu ar mai contesta concluziile oamenilor de stiinta. Au "bun simt" la fel ca antivaxerii.
    • -2 (6 voturi)    
     Zău ! (Vineri, 14 iunie 2019, 14:51)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui erdeke

     Domnul meu, îmi pare rău să v-o spun, dar poluați. Nu mă refer la atmosferă (unde, apropo, emanați CO2 la greu- aveți planuri de de-carbonizare a respirației dvs ?), ci discuția. Am punctat niște aspecte foarte clare, enunțate simplu. Dvs. veniți și dați cu fum - săgeți, lobby, industria petrolieră... V-ați gândit vreodată că cei care contestă politicile climatice (nu schimbarea climatică în sine !) gândesc, spre deosebire de alții, cu căpșorul lor și nu așteaptă texte pe prompter de la Oil&Gas ? Nu de alta, dar dacă ar fi să ne duelăm în lobby-uri, poate că și eu aș putea să-mi pun întrebarea dacă nu sunteți în solda prosperei industrii a regenerabilelor, susținută de guverne din bani publici. Dar eu nu-mi pun o astfel de întrebare și accept deschis ideea că s-ar putea ca pur și simplu atâta să vă ducă capul.
   • +3 (3 voturi)    
    Uite linkul (Vineri, 14 iunie 2019, 14:48)

    jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    https://twitter.com/realDonaldTrump/status/265895292191248385?s=20

    Aștept scuzele.
    • -2 (4 voturi)    
     Așteptați. (Vineri, 14 iunie 2019, 17:16)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

     În postul respectiv Trump vorbește de o conceptualizare a încălzirii globale pentru a servi unui anumit scop. Nu spune că „încălzirea globală e o prostie”, cum a afirmat imberb liviu_, care ar trebui să vă mulțumească pentru zelul cu care vă siliți să-i apărați elucubrațiile.
     Dealtfel să știți că și eu știu să găsesc linkuri:..
     Deci Trump admite că „ceva există”. Acel ceva se numește variabilitatea climei terestre.
     Dar în definitiv nu știu de ce ne pierdem noi vremea discutând zicerile lui Trump, de parcă el ar fi Apostolul Adevărului Universal... Subiectul articolului e cu totul altul.
     • +1 (3 voturi)    
      Nu vă că întreb (Sâmbătă, 15 iunie 2019, 0:38)

      jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

      ... dar nu vă doare mintea de la atîtea contorsiuni semantice?
   • -2 (4 voturi)    
    Activistii (Vineri, 14 iunie 2019, 15:22)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    care vor schimbare de obicei folosesc frica ca sa convinga lumea sa faca miscari economice majore.
    Cand e ultima oara cand a aparut la stiri de gaura de ozon care urma sa ne prajeasca pe toti?
    Unde sunt ploile acide de care ne era frica acum 10-15 ani.
    Cata lume stie ca calota din Antartica creste si nu scade datorita cresterii de precipitatii.
    Cata lume stie ca s-a incalzit lumea cu 0.8 grade in peste o suta de ani.

    Incalzirea globala e reala, e periculoasa si trebuie sa facem schimbari sa ne protejam dar gata cu toata frica asta.
  • -3 (9 voturi)    
   citeste (Vineri, 14 iunie 2019, 10:09)

   Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   citeste mai atent pentru ce isi cer scuze. Nu spun ca au gresit cu datele ci ca au gresit sa zica ca a fost "dishonest".
   Diferenta e destul de mare. Tu poti zice ca pamantul e plat dar daca crezi cu adevarat ca e plat atunci nu esti "dishonest".
 • -5 (17 voturi)    
  Intre timp Remote Sensing Systems (Vineri, 14 iunie 2019, 8:54)

  Lok [utilizator]

  A avut timpul sa isi "corecteze" datele satelitare de temperatura pentru a arata o incalzire in 2019 versus rateul de nici o incalzire din 2016. E doar a doua corectura din cate stiu si apare in IPCC.
  Cand corectam datele sa aratam ce vrem.
 • -2 (16 voturi)    
  scuzele nu sint pentru (Vineri, 14 iunie 2019, 8:59)

  victor L [utilizator]

  " studiile sale privind schimbarea climatică".
  Recititi:
  ""Deși Centrul de politici publice nu este de acord cu domnul Mann în ceea ce privește schimbarea climatică, acceptăm faptul că a fost greșit să publicăm acuzațiile altor persoane legate de o presupusă încălcare a standardelor etice de către acesta în cercetarea sa""
 • +4 (6 voturi)    
  Cu scuze sau fara (Vineri, 14 iunie 2019, 10:24)

  ABBV [utilizator]

  daca noi ca specie locuitoare pe planeta asteptam si intre timp mai taiem un copac mai facem un beton pe spatiul verde sau lasam/aruncam pe vai si rauri deseurile noastre de plastic. Cumulate chestiile astea cu lacomia unor compani.....plus comoditatea altora. ....mai de vreme sau mai tarziu o sa platim, toti. Schimbariile se vad cu ochiul liber....si la noi in tara ...tornada a fost filmata recent ....inundatii ...urmat de cicluri caniculare ...
  Fiecare actiune conteaza, fiecare contributie e importantanta da la cel mai mic la cel mai mare.
  • -2 (4 voturi)    
   Ghiveci (Vineri, 14 iunie 2019, 14:35)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Cu scuze sau fără, dar ați făcut un ghiveci din comentariul de mai sus. Ați amestecat copaci tăiați cu beton, cu plastic aruncat în apă și cu lăcomia companiilor (bănuiesc că nu vă refereați la lăcomia companiilor care trăiesc foarte bine din subvențiile generoase - din banii contribuabilului - pentru energiile regenerabile, nu ?...)

   Ce are încălzirea globală - că despre asta e vorba - cu aruncatul deșeurilor de plastic în apă ?! Sau cu lăcomia companiilor ? Aș putea, la o adică, înțelege o legătură cu hăcuirea pădurilor (a cărei consecință imediată este însă eroziunea solului, inundații alunecări etc, nu ÎG). Dar chiar și așa, de ce guvernele, în loc să ia măsuri drastice împotriva ucigașilor de păduri, iau măsuri drastice împotriva populației plătitoare de taxe ?

   „Oameni buni, e groasă rău, ăștia ai lu Verestoy din lumea întreagă taie pădurile în draci și produc încălzire globală, așa că ne pare rău, dar tre să vă punem încă o taxă pe carbon, să limităm încălzirea globală. Nu putem altfel, ne pare rău, e adevărat că ar trebui să ne luăm de oamenii ăia, dar e mulți și ai dreq, și are și un câine mare...”
 • -1 (9 voturi)    
  Hockey stick-ul se intoarce (Vineri, 14 iunie 2019, 11:07)

  AliKimiku [utilizator]

  Apropo , a mai vazut cineva faimosul hockey stick al lui Mann fofosit de incalziristi? Nu, desi acum 20 de ani era imaginea definitorie pentru incalzirea globala.
  De ce nu il mai vedem? Fiindca era un bullshit de mari proportiii si o frauda.
  "Omul de stiinta" reusise ca din studiul inelelor a 10 copaci sa elimine din istorie LIA si Optimumul roman.
  • +1 (7 voturi)    
   Ignoranta (Vineri, 14 iunie 2019, 14:11)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hockey_stick_controversy

   Arguments over the reconstructions have been taken up by fossil fuel industry–funded lobbying groups attempting to cast doubt on climate science.

   More than two dozen reconstructions, using various statistical methods and combinations of proxy records, have supported the broad consensus shown in the original 1998 hockey-stick graph, with variations in how flat the pre-20th century "shaft" appears. The 2007 IPCC Fourth Assessment Report cited 14 reconstructions, 10 of which covered 1,000 years or longer, to support its strengthened conclusion that it was likely that Northern Hemisphere temperatures during the 20th century were the highest in at least the past 1,300 years. Over a dozen subsequent reconstructions, including Mann et al. 2008 and PAGES 2k Consortium 2013, have supported these general conclusions.
   • -2 (6 voturi)    
    „Various statistical methods” (Vineri, 14 iunie 2019, 15:04)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui demetru

    Cheia întregii poliloghii de mai sus stă în „various statistical methods”, a.k.a modele numerice. De aici se reglează totul. Vorba lui Stalin, nu contează cine votează, ci cine numără voturile.
    Problema cu modelele numerice e că nu prea mai pușcă cu realitatea din teren de circa vreun deceniu. Momentan încă e loc de „corecții statistice”, dar la un moment dat vor fi mult prea mulți oameni care-și vor fi dat seama că ceva pute rău - calota polară va fi tot acolo și peste 10, și peste 20 și peste 100 de ani, ghețarii din munți vor fi bine-mersi, urșii polari prosperă, iarna facem oameni de zăpadă cu copiii noștri și - culmea ! - mergem la schi, iar în zonele unde activitățile forestiere sunt practic inexistente din diverse motive (subdezvoltare, puturoșenie etc) pădurile se dezvoltă uluitor de incorect politic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by