Meterologii au emis, vineri, doua atentionari de Cod Galben de ploi si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, incepand de sambata dupa-amiaza, si o atentionare de Cod Galben de racire accentuata si intensificari ale vantului, care va intra in vigoare de duminica dimineata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, incepand de dupa-amiaza zilei de sambata, ora 14.00, pana duminica, la ora 8.00, aria ploilor va cuprinde vestul si nord-vestul tarii, precum si zonele montane aferente si se vor cumula cantitati de apa local de peste 20...25 l/mp si izolat 40...50 l/mp.

In a doua parte a noptii de sambata spre duminica, in nord-vestul tarii vor fi precipitatii mixte si conditii de polei. Vantul va sufla moderat, temporar cu intensificari in general de 50...55 km/h.

Vantul va avea intensificari si in celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55...65 km/h, in cursul noptii in regiunile sud-estice; la munte, in special pe crestele Carpatilor Meridionali, vantul va sufla tare, cu rafale de peste 80...90 km/h.

Tot de sambata, incepand de la ora 18.00, in jumatatea de nord a Moldovei, precum si in zona Carpatilor Orientali vor fi precipitatii la inceput mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub forma de ninsoare.

Local se va depune strat de zapada. Vantul va prezenta intensificari, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea.

Harta 1

Duminica, intre orele 8.00 si 23.00, va fi in vigoare o atentionare de Cod Galben de precipitatii insemnate cantitativ, intensificari ale vantului, racire accentuata.

Astfel, in Moldova, precum si in zona Carpatilor Orientali vor predomina ninsorile si se va depune strat consistent de zapada. In Muntenia si in cea mai mare parte a Transilvaniei, la inceput va ploua, apoi vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vor fi conditii de polei. In Oltenia si in Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp si izolat 40 l/mp.

Vantul va avea intensificari in majoritatea zonelor, mai sustinute in est si in sud-est, cu viteze de 55...65 km/h, precum si la munte, unde rafalele vor depasi 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Vremea se va raci accentuat, devenind deosebit de rece pentru aceasta perioada, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10...15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada.

Vremea se va mentine deosebit de rece pentru aceasta perioada pana spre sfarsitul saptamanii viitoare.

Harta 2