Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a semnat joi ordinul care da posibilitatea impuscarii a peste 140 de carnivore mari printre care ursi si lupi, au declarat surse din Ministerul Mediului pentru HotNews.ro. Acesta urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat pentru RFI ca nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de interventie pentru recoltarea acestor carnivore mari si relocarea lor.

"Nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de interventie pentru recoltarea acestor carnivore mari si, bineinteles, relocarea lor pentru a pune in siguranta viata cetateanului. Tinand cont ca in ultima perioada de timp s-au inmultit atacurile ursilor asupra oamenilor, multi dintre acestia ajungand la spitale. Ursii au coborat pana in orase si tinand cont ca, de cele mai multe ori, tot ceea ce provoaca ursul trebuie sa fie despagubit de autoritati am hotarat sa dam o cota de interventie pentru situatii la care am facut referire, asa-zise situatii de urgenta, exceptionale, pentru ca acest animal sa poata sa fie capturat si apoi relocat. Deci nu inseamna ucidere, nu inseamna vanatoare, astfel incat sa punem in siguranta viata omului si sa protejam si specia. Vor fi relocati la unele adaposturi in functie de apropierea localitatii in care ursul ataca omul sau gospodaria omului, sau intr-o rezervatie in apropiere undeva. Deci, inca o data as vrea sa fac referire sa nu se mai foloseasca cuvantul ucidere. Noi nu am dat un ordin de ucidere", a spus Gratiela Gavrilescu la RFI.

Potrivit proiectului Ordinului pentru aprobarea nivelului de interventie in cazul speciilor de ursi si lupi, in interesul sanatatii si securitatii populatiei si in scopul prevenirii unor daune importante, aflat in dezbatere publica, se permite derogarea pentru 2017 in cazul speciilor urs si lup, dupa cum urmeaza:

a) urs - 140 de exemplare;

b) lup - 97 exeplare.

Proiectul aflat in dezbatere publica prevede clar: "Exemplarele din speciile urs si lup prevazute la art. 2 pot fi recoltate prin metoda "la panda" sau pot fi capturate in vederea relocarii".

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a afirmat inca de pe 25 august ca va emite acest ordin, motivand ca in ultima perioada ursii au devenit un pericol real pentru populatie. Ea a adaugat ca decizia sa este ferma, chiar daca se asteapta la proteste de strada din partea celor care militeaza pentru protectia animalelor.

""In perioada anterioara mandatului meu, cand ar fi trebuit sa fie emis un ordin de ministru care sa reglementeze aceasta situatie, nu numai ca nu s-a facut, ci au fost puse bariere, tocmai ca, in cazul de astazi ne aflam in niste situatii inedite in care ursul ataca gospodariile omului, ataca omul si de multe ori ne trezim ca deschidem televizorul si vedem ca o anumita persoana este chiar ajunsa in situatia de urgenta la UPU. La lucrul acesta nu putem sa stam impasibili. Numarul carnivorelor mari, ursi respectiv, in Romania, depaseste 7.000 de capete si atunci am avut curajul sa imi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autoritatile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari., a declarat Gratiela Gavrielescu, pe 25 august, potrivit News.ro.

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat vineri ca problema ursilor, care s-au inmultit foarte mult in judetele din centrul tarii, a devenit alarmanta, iar intarzierea Ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea cotei de interventie pune in pericol siguranta cetatenilor.

Acesta a declarat, potrivit Agerpres, ca in ultima saptamana s-au inregistrat situatii "incredibile" in unele localitati, un exemplu fiind satul Icafalau, comuna Cernat, unde un urs a profanat un mormant.

"A fost profanat un mormant din cimitirul Icafalau unde, in urma cu aproape doua saptamani, a fost inmormantata o femeie. Ursul a dat la o parte coroanele si a inceput sa sape. E incredibil, asa ceva nu cred ca s-a mai intamplat in tara, nici nu putea sa imi treaca prin gand (...) Cu siguranta a fost un urs, padurarul si vanatorul (...) au putut confirma acest lucru dupa urmele lasate", a declarat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, ursii au creat probleme si in localitatea Micfalau, unde recent a fost "devastata" o prisaca realizata din fonduri europene, proprietarul fiind pus in situatia de a returna banii accesati pentru acest proiect.

Tamas Sandor a mentionat ca ursii au devenit o prezenta cotidiana si in judetul invecinat, Harghita, in zona Lacului Sfanta Ana fiind sesizata prezenta mai multor carnivore mari.