Ministerul Economiei va intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conformarii statului roman la unele obligatii de mediu din sarcina operatorilor economici din industria extractiva aflati sub autoritatea sa, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern. Reamintim ca in luna iunie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o hotarare prin care constata ca Romania a incalcat dreptul UE, din cauza ca nu au fost adoptate masurile necesare in scopul prevenirii poluarii cu praf de pe suprafata iazului Bosneag-extindere, aflat in proprietatea privata a statului si in administrarea SC Moldomin SA Moldova Noua.

Potrivit Guvernului, scopul actului normativ il constituie crearea cadrului legal de finantare de la bugetul de stat a masurilor de protectie a mediului menite sa remedieze factorii de mediu prin aducerea acestora in limitele admise.

Pentru a beneficia de finantari de la bugetul statului trebuie indeplinite cumulativ trei conditii:

  • Operatorul economic responsabil de gestionarea deseurilor din industria extractiva si care nu isi poate indeplini aceste obligatii se afla in procedura falimentului, deschisa potrivit legislatiei insolventei;
  • Sumele constituite din garantia financiara stabilita in planul de refacere a mediului,in planul de gestionare a deseurilor extractive si in proiectul tehnic de refacere a mediului nu sunt suficiente pentru realizarea masurilor stabilite;
  • S-a pronuntat de catre Curtea de Justitie a UE o hotarare de condamnare prin care s-a constatat neindeplinirea obligatiilor de mediu ori exista iminenta unei asemenea hotarari (obligatii de mediu prevazute in art. 4 si 13 alin 2 din Directiva 2006/21/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind gestionarea deseurilor din industrii extractive si de modificare a Directivei 2004/35/CE)

Finantarea masurilor pentru indeplinirea obligatiilor de mediu se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Aceste sume sunt considerate cheltuieli pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului, in cadrul procedurii falimentului, in intelesul legislatiei insolventei aplicabile si se recupereaza de catre MECRMA cu prioritate din valorificarea acestor bunuri, precizeaza Guvernul.

In octombrie 2014, Comisia Europeana a reclamat Romania la CJUE pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia comunitara privind deseurile din industria extractiva in ceea ce priveste lacurile de decantare Tausani si Bosneag-extindere apartinand Moldomin SA. Moldomin a intrat in faliment in 2010, din cauza datoriilor acumulate. Potrivit evaluarii lichidatorului judiciar, Moldomin detine rezerve de 200 de milioane de tone de cupu in zacamantul de la Moldova Noua, reprezentand circa 30% din rezervele totale de cupru ale Romaniei. In urma analizei tehnice asupra iazurilor de decantare din industria miniera s-a constatat ca in acest moment exista un singur iaz de decantare pentru care Romania are deja decizie de condamnare. Astfel, masurile necesare pentru indeplinirea obligatiilor de mediu la care statul roman este obligat sa se conformeze au fost adoptate avand in vedere principiul suprematiei dreptului UE si in virtutea acestuia, consecintele neindeplinirii obligatiilor ce rezulta din dreptul comunitar (respectiv Directiva 2006/21/CE a PE si Consiliului privind gestionarea deseurilor din industriile extractive si de modificare a Directivei 2004/35/UE) si riscul declansarii unei actiuni in constatarea neexecutarii unor hotarari ale Curtii de Justitie a UE si al aplicarii sanctiunilor pecuniare.

In octombrie 2014, Comisia Europeana arata ca problema este iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru si zinc din Moldova Noua, Romania, si care este, in prezent, aproape complet abandonat, arata executivul comunitar. "Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu", avertiza Comisia. Potrivit acesteia, Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa "progresele au fost insuficiente".