Dupa negocieri intense si dispute acerbe, delegatii la Conferinta internationala a schimbarilor climatice de la Bali au convenit asupra calendarului tratativelor viitoare pentru incheierea unui nou acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto.

Dezbaterile nu au fost lipsite de incidente. Responsabilul ONU pentru clima, Yvo de Boer, a cedat nervos in timp ce incerca sa raspunda unor acuzatii formulate de delegatia chineza la adresa Conventiei ONU privind schimbarile climatice. Cu barba tremuranda, acesta s-a oprit cateva secunde, a inchis ochii si cu greu si-a stapanit lacrimile. A iesit din sala, iar atunci cand a revenit la discutii a fost intampinat cu aplauze - noteaza agentia France Presse.

Reuters noteaza ca acordul incheiat dupa doua saptamani de discutii reprezinta un pas important pentru reducerea ritmului incalzirii globale, despre care Organizatia Natiunilor Unite afirma ca este provocata de activitatile umane. Delegatia americana a renuntat in ultima clipa la opozitia fata de planul de compromis menit sa relanseze negocierile. Participantii la discutii au urmarit cu sufletul la gura anuntul seful delegatiei Statelor Unite, Paula Dobrianki:”Mergem inainte si ne voma alatura consensului!”.

BBC relateaza ca secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki- moon a multumit Statelor Unite, care au acceptat in al doisprezecelea ceas textul declaratiei - noteaza BBC. Responsabilul ONU a apreciat "flexibilitatea" pe care a dovedit-o delegatia americana, in pofida divergentelor dintre diferite tari. Mai mult, Ban Ki-moon a declarat ca incalzirea globala afecteaza intreaga omenire si tocmai de aceea trebuie rezolvata prin eforturi concertate si coordonate.