O balena de circa 18 metri lungime a esuat miercuri dumineata pe o plaja din New York si pare sa aiba putine sanse de supravietuire, in pofida eforturilor echipelor de salvare, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Balena "a fost gasita vie pe nisip la ora 10:40 (17:40 ora Romaniei)" in sectorul Breezy Point din cartierul Queens (sud-est de Manhattan), a precizat o purtatoare de cuvant a politiei pentru AFP adaugand ca specialistii Fundatiei Riverhead au fost trimisi la fata locului.

Politia a vorbit mai intai de o balena de 9 metri lungime insa o data ajunsi la fata locului, specialistii au estimat ca animalul are 18 metri lungime si o stare de sanatate precara.

"Este putin mai mult decat estimarea noastra initiala", a precizat pentru AFP Mendy Garron, specialist regional al agentiei federale NOAA Fisheries service.

Reprezentanta NOAA a adaugat ca, potrivit specialistilor Fundatiei Riverhead, cetaceul are o stare de sanatate precara, fiind "foarte slab", "foarte emaciat". "Nu se misca prea mult", a adaugat Mendy Garron precizand ca animalul are sanse mici de supravietuire.

Pompierii au stropit balena cu apa din abundenta pentru a incerca sa o mentina in viata pana la sosirea expertilor. Ulterior, mareea a urcat blocand accesul direct la animal.

"Nu mai avem acces direct" la animal, care este inconjurat de apa, a precizat Garron, adaugand ca trebuie sa se astepte ca mareea sa scada si sa se faca dimineata pentru a se apropia din nou de ea.

"Mai intai ii vom evalua starea de sanatate, vom observa starea corpului si comportamentul[¬], dar de foarte multe ori aceste animale sunt intr-o asemenea stare incat suntem nevoiti sa le eutanasiem", a explicat Mendy Garron.

Potrivit reprezentantei NOAA, in medie in fiecare an "doua balene mari esueaza la New York. Uneori ele sunt vii".

Acestea esueaza din diverse motive: din "cauze naturale, de batranete sau pentru ca sunt bolnave, sau din cauze provocate de om, cum ar fi coliziunea cu un vapor sau interactiunea cu vapoarele de pescuit", a explicat ea.