Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Valul de ger din Europa va dura pana la sfarsitul lunii februarie

Valul de ger si ninsoare din ultimele saptamani, cel mai grav din ultimele decenii in Europa, ar putea dura pana la sfarsitul lunii februarie, informeaza meteorologii, potrivit Reuters. Autoritatile trebuie sa se astepte astfel la noi decese din cauza temperaturilor extreme si o crestere a preturilor la gaze. "Avem incredere ca va avea loc o schimbare pana la mijlocul lunii, insa nu intr-o vreme mai blanda", a declarat un meteorolog britanic. Temperatura in unele tari est-europene a coborat pana la minus 40 grade Celsius, relateaza Reuters. Aerul polar provenind din Rusia nu a permis patrunderea maselor de aer mai cald dinspre Atlantic deasupra Europei, trimitand in mare parte a continentului un val de temperaturi negative in ultimele 10 zile. Diferenta de presiune intre Europa si zona polara, cunoscuta ca oscilatie arctica negativa, care cauzeaza partial vremea rece, ar urma sa se reechilibreze in circa doua sau trei saptamani. Potrivit meteorologilor, o luna februarie atat de rece nu s-a mai inregistrat din 1986.

Premiera mondiala: Cercetatorii rusi au ajuns la misteriosul lac Vostok, ingropat la aproape patru kilometri sub gheata Antarcticii

O echipa de cercetatori rusi a reusit sa atinga misteriosul lac Vostok, ingropat la aproape patru kilometri sub gheata din Antarctica, dupa peste 30 de ani de lucrari de foraj, a declarat la inceputul acestei saptamani o sursa apropiata oamenilor de stiinta. "Cercetatorii nostri au terminat lucrarile de foraj si au atins suprafata lacului, la 3.768 metri adancime" sub calota glaciara a polului Sud, a spus aceasta sursa, fara a oferi alte detalii. Izolat de suprafata de mai multe milioane de ani, acest lac de apa pura de 250 kilometri lungime si 50 km latime - cu o suprafata totala de 12.500 km patrati - ar putea contine forme de viata necunoscute pana in prezent. Lucrarile de foraj au fost reluate in ianuarie, dupa ce fusesera intrerupte in 1998, la 3.580 metri adancime, respectiv 188 de metri deasupra apei. Aceasta intrerupere a intervenit in urma apelurilor comunitatii internationale, care solicita aparitia unor tehnologii de foraj mai sigure, pentru a evita o catastrofa ecologica. "Un eveniment de importanta mondiala ne asteapta in 2012, este vorba de atingerea apelor lacului Vostok, vechi de 30 de milioane de ani", declarase anul trecut premierul rus al Resurselor naturale si Ecologiei, Iuri Trutnev. "Nimeni nu a reusit pana in prezent sa ajunga la o asemenea adancime sub Terra", mai spunea atunci oficialul rus.

Grecia, prima tara europeana care interzice exploatarea animalelor in circuri

Grecia este prima tara europeana care interzice exploatarea animalelor in circuri. Masura face parte din noua legislatie privind protectia animalelor si vizeaza toate speciile de animale. Practic, spectacolele in care erau folosite animale in Grecia vor disparea, odata cu adoptarea acestei masuri. Si alte tari membre ale Uniunii Europene au luat masuri care limiteaza exploatarea animalelor in circuri, insa legislatia din Grecia a devenit cea mai dura in acest domeniu. Si in Romania, unele ONG-uri pentru protectia animalelor au solicitat adoptarea unei masuri similare.

Toyota a prezentat varianta hibrida a lui Yaris si spune ca va fi cea mai accesibila masina de acest tip

Toyota a prezentat la inceputul saptamanii primele fotografii si informatii despre Yaris Hybrid, varianta cu propulsie hibrida a modelului de clasa B Yaris, despre care fabricantul spune ca va fi cel mai accesibil automobil hibrid de pe piata. Yaris Hybrid va fi prezentata in premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva, din luna martie. Toyota Yaris Hybrid va fi disponibila incepand din vara pe anumite piete, iar pana la sfarsitul lui 2012 este asteptata si in Romania. Preturile nu au fost anuntate, insa cel mai probabil vor trece de 20.000 euro cu TVA.