Bucurestiul are de miercuri un autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului. Instalat deocamdata sub Podul Basarab, la intersectia bulevardului Nicolae Titulescu cu Calea Grivitei, autolaboratorul va fi folosit in diverse puncte ale Capitalei, la solicitarea cetatenilor sau a unor institutii, urmand sa analizeze si sa monitorizeze factorii atmosferici poluanti, in special praful, anunta Agerpres. Autolaboratorul a costat 1.055.000 de lei fara TVA, fiind achizitionat prin licitatie publica.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezent miercuri la lansarea autolaboratorului pentru monitorizarea calitatii aerului, declarand ca: "Suntem pe tehnologie inalta de detectare a pulberilor, a poluarii aerului. Este o deschidere sa putem crea harta aerului, sa vedem cat de poluat este, cu rezultate care vor fi comunicate si cu masurile care trebuie luate in functie de incarcatura aerului, in asa fel incat sa nu mai avem probleme de acest gen". Potrivit edilului sef, daca nu se va actiona cu rapiditate pentru cresterea calitatii aerului in capitala, Romania risca sa atraga asupra sa declansarea procedurii de infringement.

Primarul Capitalei a mai precizat ca masurile care se vor lua, daca se va constata depasirea limitelor admise ale gradului de poluare din capitala, tin de sursele de poluare, urmand ca acestea sa fie identificate si inchise: "De aceea si insistam pentru cresterea traficului de biciclisti, pentru testarea unor masini electrice pentru a vedea daca folosirea acestora vor duce la o scadere a gradului de poluare in capitala", spune Oprescu.

Pe de alta parte, Sorin Oprescu a mentionat ca panourile antizgomot instalate pe Podul Basarab in zona Grivitei - Titulescu au aratat ca nivelul de zgomot este in limite normale: "Au fost facute cateva masuratori, iar zgomotul in zona este sub limita admisa".

Potrivit conducerii Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, autolaboratorul pentru analiza calitatii aerului este dotat cu aparatura de ultima generatie, el fiind garantat pe o perioada de 45 de luni, perioada in care se asigura instruirea inspectorilor ce vor lucra la autolaborator si sustinerea PMB cu personal calificat pentru folosirea eficienta a aparatului. Prin aceasta achizitie, municipalitatea isi propune sa evalueze eficacitatea masurilor de reducere a poluarii si revizuirea acestora in sensul eficientizarii programului de combatere a acestui fenomen, precum si informarea publicului si a tuturor factorilor responsabili cu privire la calitatea aerului inconjurator.