Mii de oameni au întâmpinat cu urale răsăritul soarelui atunci când acesta şi-a făcut apariţia deasupra complexului Stonehenge din Anglia vineri, ziua ce marchează solstiţiul de iarnă, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Solstitiul de iarnaFoto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Cei care au vizionat acest spectacol al naturii la monumentul neolitic din comitatul Wiltshire au înfruntat o dimineaţă cu vânt puternic şi un cer acoperit de nori în speranţa de a zări măcar o rază de soare în cea mai scurtă zi a anului.

Rebecca Eade, de la English Heritage, a declarat:

„A fost minunat să primim aproximativ 6.000 de persoane la Stonehenge în această dimineaţă pentru a celebra un solstiţiu de iarnă foarte rece”.

"Am fost încântaţi şi de faptul că alte 98.500 de persoane au urmărit răsăritul soarelui în direct şi online din lumea întreagă. A fost o celebrare liniştită şi în pofida unui început înnorat şi vântos, oamenii s-au bucurat apoi de un răsărit luminos în ziua solstiţiului de iarnă”, a adăugat ea.

Stonehenge este un monument construit pe un aliniament care ţine cont de răsăritul soarelui din timpul verii şi de apusul soarelui din timpul iernii.

Se crede că solstiţiile au fost celebrate la Stonehenge timp de mai multe mii de ani.

Datele ce marchează echinocţiile şi solstiţiile variază, întrucât calendarul gregorian nu se potriveşte exact cu durata anului tropical - perioada de care Pământul are nevoie pentru a parcurge o orbită completă în jurul Soarelui.

Pentru a realinia calendarul cu anul tropical, o zi suplimentară este adăugată la fiecare patru ani, iar atunci când se întâmplă acest lucru echinocţiul şi solstiţiul revin la datele lor anterioare.