Autoritățile din Florența, unul dintre cele mai vizitate orașe ale Italiei, vor folosi gardieni înarmați pentru a proteja un monument emblematic al orașului după ce acesta a fost vandalizat de turiști germani, relatează Insider, citând oficialii locali.

O parte a Coridorului Vasari, vazuta de pe malul raului ArnoFoto: Luca Moggi / LaPresse / Profimedia Images

Dario Nardella, primarul Florenței, a explicat pentru CNN că Coridorul Vasari, o pasarelă cu boltă construită în urmă cu 460 de ani de-a lungul râului Arno care conectează celebrele încăperi ale Galeriilor Uffizi, a fost vandalizat miercuri de doi turiști germani care au vopsit cu spray pe pereții săi un mesaj de susținere pentru o echipă de fotbal din liga a treia germană.

Poliția militară din oraș a spus că a identificat suspecții ca fiind doi tineri cu vârsta de 20, respectiv 21 de ani, aceștia călătorind în Italia cu un grup de 11 studenți. Poliția a făcut o razie la locuința închiriată de studenți pe Airbnb și a găsit doze de vopsea neagră și haine mânjite cu vopsea.

Gennaro Sangiuliano, ministerul italian al culturii, a declarat joi că înlăturarea urmelor de vandalism de la Coridorul Vasari va costa autoritățile 10.800 de dolari.

Reprezentanții Galeriilor Uffizi au anunțat după incident că paznici înarmați vor fi postați non-stop în interiorul muzeului și zona Coridorului Vasari începând cu luna septembrie.

„În mod clar acesta nu a fost un gest făcut într-o doară la o beție, ci un act premeditat”, a declarat directorul galeriilor, Eike Schmidt, într-un comunicat remis celor de la Associated Press.

„De ajuns cu pedepsele simbolice și explicarea plină de imaginație a circumstanțelor. Avem nevoie de pumnul dur al legii”, a subliniat el.

Italia are pedepse aspre pentru cei care îi batjocoresc monumentele istorice

În pofida comentariilor lui Schmidt, Italia are o legislație aspră în ceea ce privește vandalizarea monumentelor sale istorice, persoanele vinovate riscând amenzi usturătoare și condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Aceste acte izvorâte de multe ori din teribilism au ajuns din nou în centrul atenției publice din peninsulă după ce în luna iunie un turist a stârnit un val de furie după ce a fost surprins într-o înregistrare video scrijelindu-și numele său și al iubitei sale pe Colosseum, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale Italiei.

Poliția italiană a reușit în cele din urmă să îl indentifice pe turist, însă abia după ce acesta a părăsit țara. Bărbatul este cercetat pentru deteriorarea unui bun de patrimoniu cultural şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă o amendă cuprinsă între 2.500 şi 15.000 de euro, precum şi o pedeapsă cu închisoarea de la doi la cinci ani dacă se va întoarce în Italia.

După acest incident ministrul italian al turismului i-a catalogat drept „vandali” pe cei care „nu au niciun fel de respect pentru moștenirea noastră culturală”.