Este un weekend de vară și ai fost desemnat drept furnizor de bere pentru grătarul cu prietenii. Așa că stai în fața rafturilor pline și ai uitat să-i întrebi ce preferă: sticle sau doze?

Un sortiment pe toate gusturileFoto: Amazon

Un studiu publicat într-o revistă de specialitate a încercat să răspundă o dată pentru totdeauna. Studiul a inclus trei pași:

  • 1) un chestionar pentru datele demografice și preferința pentru sticlă sau doză;
  • 2) pasul cel mai important: o degustare;
  • 3) o degustare „în orb”.

Studiul a fost efectuat în Regatul Unit, cu testul principal chiar înainte de Edinburgh Science Festival din Scoția.

Rezultatele au arătat că, atunci când participanții puteau vedea ambalajul, alegeau berea la sticlă. Dar când primeau brea în pahar, cea la doză avea gustul mai apreciat. Și Huff Post a efectuat un experiment similar, servind berea direct în pahare: cea la doză a câștigat.

Dincolo de ce văd ochii

Unii se plâng mereu de gustul metalic al berii la doză. Dar dozele de aluminiu sunt căptușite, așa că berea nu intră în contact cu metalul. Plângerile pot fi cauzate, probabil, de mirosul dozei.

Să spunem că înlăturăm toate ideile preconcepute despre care bere are gustul mai bun. Dozele sunt mai ușoare, nu ai nevoie de nicio sculă ca să le deschizi și mai au și o întreagă suprafață pentru inscripționare.

Mai mult – dozele păstrează mai bine berea, din moment ce sunt mai etanșe și nu expun conținutul la soare.

De asemenea, în UK 55% din aluminiul reciclat este refolosit, față de numai 26,4% pentru sticla reciclată. Deci dozele sunt mai prietenoase cu mediul.

Lumina, căldura și oxigenul pot schimba gustul berii, așa că ambalajul trebuie să ascundă bine conținutul. De aceea sunt majoritatea sticlelor de culoare verde sau maro. Și indiferent de recipientul din care va fi turnată, berea e bine să ajungă în pahare bine răcite, pentru a-și demonstra calitățile unice.

Nota redacției: Menționăm în final că nu a fost încă efectuat studiul care-i interesează cel mai mult pe români: sticlă sau doză – OK! Dar la 330 sau 500 ml? Oricum, nici nu e nevoie de studiu: răspunsul va fi: PET de 2 litri!!

Surse: Tasting Table, Multidisciplinary Digital Publishing Institute