După doi ani în care călătoriile au fost compromise, în 2022 vacanța la mare se află în topul preferințelor celor care vor să își reîncarce bateriile în mijlocul naturii.

Plaja Santa Giulia din insula Corsica, FranțaFoto: Dreamstime.com

Dacă tu deja ți-ai făcut bagajele pentru vacanța din această vară, s-ar putea ca mulți dintre prietenii tăi încă să mai caute locuri din Europa pe care să le viziteze. Pe lista scurtă a celor mai frumoase plaje din Europa alcătuită de site-ul de călătorii European Best Destinations se regăsesc locuri de basm din Franța, Portugalia, Grecia, Spania, Italia și Polonia.

Plajele cu nisip negru, roz, alb și auriu au determinat turiști din toată lumea să aleagă aceste destinații de vacanță pentru vara anului 2022.

Plaja Navagio din Insula Zakynthos, Grecia

Sursă foto: DreamsTime

Plaja Navagio este una dintre cele mai cunoscute și frumoase din Grecia. Se află pe coasta de nord-vest a Insulei Zakynthos din Grecia.

Considerată perla insulei din Marea Ionică, plaja atrage anual turiști din toată lumea pentru a se scălda în apele ale cărei culoare variază de la un albastru puternic la turcoaz, datorită peșterilor de sulf din jurul plajei.

Micul golf, așezat între stânci albe înalte, este al doilea cel ma fotografiat loc din Grecia, după Acropola din Atena, datorită epavei care se află în mijlocul plajei.

În anul 1980, nava comercială Panagiotis naviga în apropiere de țărmul stâncos când a fost surpinsă de o furtună, iar din cauza vizibilității scăzute și a curenților puternici, a încercat să se adăpostească în micul golf, dar a eșuat pe nisipurile albe ale plajei.

La golf se poate ajunge doar pe mare, cu mici bărci de închiriat sau prin rezervarea uneia dintre numeroasele excursii zilnice cu plecare din Porto Vromi.

Prețul excursiilor variază între 150 și 300 de lei pentru o persoană în funcție de durată. La jumătatea drumului dintre Volimes și Anafonitria există un drum asfaltat care duce către o parcare imensă, unde există un punct de belvedere pentru a admira plaja Navagio.

Plaja Bolonia din Cadiz, Spania

Sursă foto: DreamsTime

Plaja și dunele Bolonia sunt situate în provincia Cadiz, la vest de Tarifa, unul dintre cele mai populare orașe de surf din sudul Spaniei.

Fie că vă place să faceți plajă ore în șir pe o plajă cu nisip alb și apă limpede, fie că sunteți o persoană activă care se plictisește ușor, plaja Bolonia din sudul Spaniei s-ar putea să nu vă dezamăgească.

Dunele de nisip neîmblânzite din Bolonia coboară în cascadă spre apa turcoaz, în timp ce ruine soectaculoase romane se aliniază pe plajă.

O activitate foarte plăcută, recomandată atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, este un tur ghidat la Complexul Arheologic Baelo Claudia, declarat Monument Istoric Național.

Acesta este unul dintre cele mai bune exemple de dezvoltare urbană romană din întreaga lume.

Liniștită și sălbatică, plaja din Bolonia permite practicarea nudismului în unele locuri, în special în zona cunoscută sub numele de Ancón, în apropiere de Marea Dună de Nisip.

Plaja Porto Santo din Insula Madeira, Portugalia

Sursă foto: DreamsTime

Plaja Porto Santo se află în apropierea orașului Vila Baleira, pe insula Porto Santo din arhipelagul Madeira, și este considerată una din cele șapte minuni ale Portugaliei.

Turiștii pot face plimbări lungi pe plaja cu nisip auriu care se intinde pe 9 km de-a lungul coastei.

Se spune că nisipul auriu de pe plaja Porto Santo are efecte terapeutice.

Şederea temporară a lui Cristofor Columb a făcut celebră insula Porto Santo.

Cunoscutul exlorator genovez a ajuns aici, înainte de a descoperi America, pentru a cumpăra zahărul portughezilor și a locuit o vreme pe insulă, după ce s-a căsătorit cu fiica guvernatorului, Felipa Moniz.

Pe insulă se poate vizita Muzeul Casei lui Cristofor Columb, care adăpostește cărțile, hărțile și graficele care documentează viața exploratorului.

Plaja Cala Goloritze din Insula Sardinia, Italia

Sursă foto: DreamsTime

Plaja Cala Goloritze este un exemplu al paradisului din inima Mediteranei, unul din cele mai spectaculoase locuri din Sardinia, a doua insulă ca mărime a Italiei.

Micuţa plajă se află la baza unei râpe adânci în zona Ogliastra, la 9 km de Baunei, un sat de munte aflat într-una dintre cele mai îndepărtate și virgine zone din Sardinia.

Turiştii spun că este o oază uluitoare, situată între mare și munți, datorită apelor sale turcoaz și faimosului arc de piatră de deasupra golfului.

Şi cum frumuseţile trebuie apărate, Plaja Plaja Cala Goloritze a fost declarată monument natural în 1993 şi se poate ajunge acolo doar după o mică excursie de oră.

Plaja este foarte bine protejată, bărcile trebuie să stea la 200 de metri de țărm, iar zona este patrulată în mod regulat pentru a se asigura că toată lumea respectă această regulă.

Apa este imediat adâncă și incredibil de transparentă - ceea ce face din Cala Goloritzé un loc fantastic pentru înot și snorkeling.

Pasionaţii de sporturi acvatice au o vizibilitate perfectă și pot vedea fundul apei chiar și atunci când sunt la 15 metri adâncime.

Plaja Seixal din Insula Madeira, Portugalia

Sursă foto: DreamsTime

Plaja Seixal se află pe coasta de nord-vest a insulei Madeira și este una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula care se scaldă în apele Oceanului Atlantic.

Nisipul negru, apele turcoaz și stâncile acoperite de floră o fac una dintre cele mai frumoase plaje din Madeira, o insulă vulcanică preferată de turiști din întreaga lume pentru peisajele sale spectaculoase.

În cel mai îndepărtat punct de pe plaja Seixal, puteți descoperi și o cascadă frumoasă care se varsă în apele Atlanticului.

Plaja Seixal are și o piscină naturală cu apă sarată care se umple direct din ocean, un loc ideal pentru copii, departe de valurile marii.

Datorită fundului nisipos și a valurilor mici, plaja Seixal are condițiile perfecte pentru a învăța surfing în Madeira.

Plaja Cala Mitjaneta din Insula Menorca, Spania

Sursă foto: DreamsTime

Menorca, sora mai mică a insulei Mallorca şi un loc mai puţin explorat din Insulele Baleare, adăposteşte peste 130 de plaje, inclusiv Cala Mitjaneta.

Este delimitată de ape turcoaz și este străjuită de stânci foarte înalte, înconjurate de păduri gata de explorat.

Micuţa plajă se aglomerează foarte repede şi este recomandat să vă căutaţi un loc încă de la primele ore ale dimineţii.

Cea mai potrivită perioadă în care să vă planificaţi o vacanţă aici este între iulie şi septembrie.

Cei mai aventuroși au noroc, deoarece pe partea stângă a golfului se află o stâncă de unde pot sări în mare fără pericol.

Zona din care sar iubitorii de senzaţii tari are aproximativ 7-8 metri înălțime.

Plaja Baia delle Zagare din regiunea Apulia, Italia

Sursă foto: DreamsTime

Plaja Baia delle Zagare, numită și plaja Baia dei Mergoli, stă ascunsă printre verdele pinilor și al măslinilor şi este un loc spectaculos din Parcul Național Gargano, în regiunea Apulia din sudului Italiei, aflându-se la 150 de km de Bari, capitala regiunii.

Plaja Baia delle Zagare este scufundată în tufișul mediteranean, de-a lungul unei porțiuni de coastă sălbatică, caracterizată de stânci cu vedere la mare, mici golfuri și peșteri marine.

Plaja Baia delle Zagare a cucerit de nenumărate ori copertele celor mai importante reviste de călătorii din lume.

Cunoscutul portal Skyscanner a declarat-o „una dintre cele mai frumoase 10 plaje din Italia”.

Potrivit New York Times, plaja Baia delle Zagare este „unul dintre locurile de vizitat cel puțin o dată în viață”, iar National Geographic a proclamat-o „una dintre cele mai frumoase 10 plaje din lume”.

Aici, marea are culori minunate și devine imediat adâncă , la câțiva pași de țărm. Daca nu sunt valuri, nuanţele de albastru sunt şi mai accentuate.

Plaja Elafonisi din Insula Creta, Grecia

Sursă foto: DreamsTime

Elafonisi este una dintre cele mai impresionante plaje de pe insula Creta. Apele sale de un albastru limpede, nisipul roz și peisajul său unic atrag mii de vizitatori în fiecare an.

Zona din jurul plajei Elafonisi face parte din rețeaua Natura 2000, rețea europeană care se ocupă de zone naturale protejate.

Aici se găsesc peste 100 de plante rare, inclusiv narcise de mare care înfloresc vara și care arată ca niște cupe albe, cu o formă asemănătoare cu cea a narciselor normale, înconjurate de petale albe și țepoase.

Nisipul este creat din scoici sfărâmate într-un proces care a durat mii de ani şi de aceea are culoarea unică.

Plaja este iubită atât de tineri care adoră să facă băi de soare, cât şi de familii cu copii înarmaţi cu lopăţele şi găletuşe.

Elafonisi este de fapt o insulă, separată de coasta de sud-vest a Cretei printr-o lagună puțin adâncă și un banc de nisip care este scufundat sub cel mult un metru de apă în timpul mareei.

Plaja de pe continent și de pe partea de banc de nisip care nu este niciodată scufundată este populată de sute de șezlonguri și umbrele de plajă și de mii de turiști în sezonul de vârf.

Chiar și în cel mai aglomerat sezon este posibil să se găsească mici golfulețe liniștite, unde unii turişti preferă să facă nudism.

Plaja Santa Giulia din insula Corsica, Franţa

Sursă foto: DreamsTime

Situată la poalele munţilor în Porto-Vecchio, în sudul insulei Corsica, Santa Giulia este una dintre cele mai frumoase plaje din Franța.

Frumusețea golfului Santa Giulia, cu apă limpede turcoaz, nisip alb și fin, a făcut ca acesta să fie numit perla din sudul Corsicii.

Este locul perfect pentru sporturi nautice, dar şi pentru o vacanţă cu cei mici pentru că apa de la ţărm nu este adâncă, plaja alunercă lin în mare, iar mulţi părinţi lăudă plaja pe TripAdvisor.

Pasionaţii de înot pot cuceri marea undeva în larg unde nivelul apei creşte. În lunile iulie şi august este cel mai cald iar temperatura apei mării poate ajunge la 28 de grade.

Dacă vreţi să exploraţi alte plaje şi golfuri din zonă, puteţi închiria o barcă.

Plaja Hel din Peninsula Hel, Polonia

Sursă foto: DreamsTime

Înconjurat din trei părți de apele Mării Baltice, orașul Hel, în ciudat numelui care te duce cu gândul la ceva îngrozitor, este unic în Polonia și în fiecare an atrage turiști din toată lumea pentru a-și petrece vacanța la mare.

Hel se află în Voievodatul Pomerania, în nordul Poloniei pe coasta Mării Baltice, în vârful Peninsulei Hel lungă de 35 de km care mărginește Golful Puck.

Cea mai mare atracție pentru copii, dar și pentru adulți este sanctuarul focilor cenușii, singurul din Polonia aflat în grija Institutului de Oceanografie al Universității din Gdańsk, unde mamiferele marine care au nevoie sunt îngrijite și primesc tratament, apoi sunt eliberate în Marea Baltică.

Pe lângă plimbările în zona de promenada, puteți vizita Muzeul Pescuitului, care este adăpostit de clădire istorică a fostei biserici evanghelice.

În jurul clădirii au fost adunate nave tradiționale de pescuit sub forma unui muzeu în aer liber, iar o atracție specială a muzeului este turnul, din vârful căruia se vede portul Hel și Golful Gdańsk.