Nu ar trebui sa te uiti la Soare. In nicio circumstanta. Chiar si atunci cand pare ca Luna il blocheaza in timpul unei eclipse, pentru ca tot poate aduce pagube semnificative, scrieiflscience.com.

Eclipsa de SoareFoto: Wikipedia

Niste imagini surprinse in timpul unui consult arata ce s-a intamplat cu o femeie in jur de 20 de ani, care a urmarit eclipsa totala de Soare din SUA din acest an fara ochelari de protectie. Rezultatele nu sunt minunate.

In urma consultului la oftalmolog, tanara a fost diagnosticata cu retinopatie solara, o leziune a retinei cauzata de privirea eclipsei fara ochelari de protectie.

Dupa patru ore dupa ce a privit eclipsa, femeia a spus ca a observat ca privirea ei este neclara si ca in campul sau vizual apar linii. Acest lucru este cunoscut drept metaorphopsia. In ochiul stang, aceasta vedea un punct negru situat in centru.

Folosind imagistica optica adaptiva, medicii au examinat leziunile retinei. Acestia au descoperit o arsura in retina, pentru care nu exista un tratament in prezent.

"Nu am intalnit niciodata deteriorarea celulalara de la o eclipsa, deoarece acest eveniment se intampla foarte rar si nu am avut tipul de tehnologie avansata pentru a examina retinopatia solara pana de curand", a declarat cercetatorul Avnish Deobhakta.

"Am vazut cazuri similare atunci cand pacientii au privit accidental in mod direct la indicatorii laser, dar nu sunt atat de grave ca in acest caz", a mai adaugat Deobhakta.

Echipa spera ca acest studiu poate ajuta doctorii sa se pregateasca pentru urmatoarea eclipsa americana din 2024.