In ultimii cinci ani, s-a inregistrat o crestere mare a numarului de consultanti care sustin ca pot antrena copiii sa doarma noaptea, fara a se trezi sau a cere sa fie hraniti. Acesta poate fi un lucru extraordinar pentru parinti, dar exista dezacorduri cu privire la cat de bine este pentru cei mici, potrivit BBC.

Mai mult de jumatate dintr-un grup de 7.500 de parinti care au luat parte la un sondaj realizat de The Children's Sleep Charity and Netmums au spus ca, cel putin o data pe noapte, copilul lor se trezeste. 35% dintre participanti au marturisit ca sunt privati de somn in mod regulat - inclusiv parinti ai caror copii nu mai sunt bebelusi.

"De multe ori, sunt prea obosita pentru a iesi cu prietenii. Sunt obsedata ca Johnny sa-si petreaca orele de somn acasa, ca sa pot dormi si eu. Asta ma leaga destul de mult de casa", a spus una dintre mamici.

Aceasta este genul de experienta care i-ar putea face pe unii parinti sa ia in considerare angajarea unui consultant de somn. Nu au existat foarte multi in urma cu 10-15 ani, dar numarul lor a crescut rapid in Marea Britanie in ultimii cinci ani, potrivit lui Julie Cleasby, director regional european al Asociatiei "Professional Sleep Consultants".

Katie Palmer, o fosta bona si mama a trei copii, conduce, alaturi de alte doua femei, o astfel de firma de consultanta, numita "Infant Sleep Consultants". La fel ca multe alte astfel de firme, compania ofera o gama de pachete, de la conversatii telefonice sau online pana la vizite la domiciliu sau chiar sejururi peste noapte.

In comparatie cu adultii, copiii au cicluri de somn mult mai scurte si se pot trezi de mai mult de 10 ori pe noapte, iar ceea ce trebuie sa faca parintii este sa-i ajute sa uneasca aceste cicluri de somn, spune Palmer.

Desi nu este de acord cu unele idei conform carora copiii ar trebui lasati sa planga pana se invata cu absenta temporara a parintilor, Palmer foloseste uneori o forma de "plans controlat". Astfel, ea indeamna parintii sa isi lase copiii in dormitor si sa se intoarca la intervale scurte de timp, pentru confortul celor mici. Palmer admite ca aceasta tehnica nu este pentru toata lumea. Aceasta sustine ca nu ar trebui aplicata copiiilor sub sase luni sau daca exista un motiv important, precum reflux sau colici. De asemenea, parintii trebuie sa incerce aceasta tehnica doar daca vine din proprie initiativa si nu indemnati de prieteni sau de familie.

Potrivit raportului "Somnul: ce este normal la sase luni?" :

- doar 16% dintre copii dorm intreaga noapte

- 50% se trezesc ocazional

- 9% se trezesc in majoritatea noptilor

- 17% se trezesc mai mult de o data pe noapte

- 16% nu au un program regulat de somn

- 61% dorm singuri intr-o camera

- 15% sunt adusi in patul parintilor aproape de fiecare data

Profesorul Helen Ball, de la Universitatea din Durham, insista ca este esential ca parintii sa se asigure ca aceste practici de somn pentru sugari sunt realizate in siguranta.