​Oamenii isi formeaza foarte rapid o prima impresie despre persoanele pe care le intalnesc pentru prima data, dar care sunt criteriile pe baza carora se formeaza aceste pareri? Amy Cuddy, psihologa in cadrul Harvard Business School, studiaza acest subiect de mai bine de 15 ani. Iata care sunt raspunsurile ei, conform independent.co.uk.

Amy CuddyFoto: captura ecran

In noua ei carte, "Presence," Amy Cuddy spune ca fiecare dintre noi analizeaza persoanele pe care le intalneste pentru prima data raspunzand la aceste doua intrebari:

  • Pot avea incredere in aceasta persoana?
  • Este aceasta persoana demna de respect?

Psihologii vorbesc despre aceste aspecte in termenii bunavointei si competentei, si, in mod ideal, fiecare om isi doreste sa le aiba pe amandoua. In general, insa, cel putin in contexul profesional, oamenii sunt de parere ca potentialul unei persoane se masoara, mai degraba, in competenta, acesta fiind cel mai important factor. Pana la urma, fiecare persoana face eforturi pentru a isi demonstra inteligenta, capacitatea si talentul, pentru a arata ca este persoana potrivita pentru pozitia pe care a fost angajata, insa bunavointa, caracteristica persoanelor demne de incredere, este cel mai important factor atunci cand suntem evaluati la o prima vedere, este de parere Amy Cuddy.

"Din punct de vedere evolutiv aceasta caracteristica este mai importanta pentru supravietuire, pentru ca trebuie sa stim daca o persoana merita sau nu increderea noastra," afirma psihologa, si, desi nivelul de competenta este adesea cu mult mai apreciat, aceasta caracteristica poate fi evaluata corect numai dupa ce s-a trecut de testul increderii, adauga aceasta.

In materialul video de mai jos, realizat in cadrul conferintelor Ted Talks, Amy Cuddy vorbeste despre limbajul trupului si modul in care aceasta forma de comunicare non-verbala ne caracterizeaza: