În luna mai l-am prezentat pe Andrei, care avea 22 de ani când a venit criza din 2008. Ați putut vedea atunci în ce fel s-a schimbat comportamentul său față de economisire și studiu, pentru a fi cât de bun poate în domeniul său de activitate. Așa cum știți deja, el nu mai dă banii pe prostii, adică pe lucruri care crede că nu-i folosesc, cu excepția celor care îl ajută în munca pe care o prestează.
- materialul nu reprezintă o recomandare de investiții
- Purcărea (BRD AM): În momentul de față nu prea sunt instrumente cu risc scăzut care să acopere inflația
- Pot să consider piața de acțiuni ca fiind un risc scăzut dacă am orizontul de timp potrivit (Purcărea)
- Dacă avem orizontul de timp potrivit se găsesc oportunități
- Aurul nu oferă dividende sau alte surse de cashflow și este un activ foarte volatil (Purcărea)
- În trecut, spune Purcărea, era folosit și pentru evenimente extreme – de exemplu un război sau un colaps economic total, fiind un activ pe care îl pui în geantă și poți fugi cu el.
- Iancu Guda (AAFBR): Jumătate din depozitele românilor sunt overnight și nu bonifică nimic
- Vă dați seama ce prostie? Banii s-ar putea duce la bursă. Odată aduși acolo ar atrage alte companii (Guda)
- Educația financiară este tavanul de care ne vom da cu capul mereu atunci când vom încerca să facem ceva, să stimulăm ceva (Guda)
- Oamenii blochează banii în depozite bancare, care jumătate nu produc, și în imobiliare. Cumpără apartamente, garsoniere și le închiriază. Altceva nu știu (Guda)

Pentru că moneda națională este una care se depreciază în fața celei europene de la an la an, el a schimbat leii pe euro la fiecare salariu. Bineînțeles, nu a folosit aplicația băncii pentru schimbul valutar decât la început, dar îl nemulțumea cursul. Era cu mult peste cel al BNR. Ulterior a făcut ceea ce face mai toată lumea: a folosit o aplicație a unui fintech (nu îi dăm numele, dar o cunoașteți cu toții) pentru a schimba la prețul pieței, apoi făcea transfer bancar.
S-a strâns o sumă frumușică.
De Black Friday nu și-a cumpărat telefon sau alte gadgeturi, ci titluri de stat Fidelis
Titlurile de stat Tezaur nu l-au atras. Nu pentru că dobânzile erau mici, erau chiar bune și încă sunt, dar își dorea să facă totul din câteva click-uri, nu să meargă la Poștă sau Trezorerie.
O paranteză:
- (O cunoștință apropiată i-a spus că va cumpăra aur. Prețul a urcat mult, doar că acea persoană a înțeles greșit că investiția în aur nu înseamnă să cumperi bijuterii de la amanet sau persoane pe care nu le cunoști. Dincolo de faptul că prețul este cu mult peste cel care se tranzacționează. Andrei a încercat să-i explice că dacă totuși își dorește să achiziționeze aur fizic, să cumpere lingouri de la o bancă, de exemplu. El totuși i-a spus că se poate cumpăra aur și prin intermediul unei platforme de tranzacționare, doar că nu va avea fizic acasă metalul prețios. Acea cunoștință nu l-a ascultat. A mers la Amanet.)
A subscris. Nu a pus o sumă mare, o parte din bani.
În toamnă a mai sosit o emisiune pe euro, dar de data asta cu 1,85%/an. Între timp a sosit și Black Friday. Nu și-a cumpărat gadgeturi și nu crede în aceste reduceri. În schimb a decis să subscrie și restul banilor. Timp de 5 ani va primi bani. E o investiție, nu o cheltuială.
Nu se va îmbogăți, bineînțeles, dar nu lasă banii degeaba în cont, să se deprecieze, iar eventualele riscuri și le asumă. Fiind lichide, în caz de nevoie poate obține repede sumele de care are nevoie.

Orice criză oferă și oportunități, iar cazul de față (COVID) nu este deloc diferit
În momentul de față nu prea sunt instrumente cu risc scăzut care să acopere inflația. Pe un orizont lung însă se pot găsi oportunități, susține Mihai Purcărea, CFA, director general BRD Asset Management. Potrivit acestuia, depinde foarte mult de orizontul de timp pe care îl avem si definiția pe care o dăm riscului.
Dacă definiția riscului scăzut este să am lichiditate imediată la bani și valoarea investiției să fie mereu mai mare sau egală cu suma investită atunci nu rămâne decât varianta depozitelor bancare, însă ele probabil că nu vor acoperi mulți ani de aici înainte rata inflației.
- “Dacă prin risc scăzut înțeleg că îmi doresc ca banii investiți pentru facultatea copiilor să producă valoare în termeni reali peste 15 ani, atunci inclusiv acțiunile pot fi văzute cu risc scăzut. Dacă ne uităm la piața americană de exemplu, niciodată în istorie bursa nu a adus pierderi 15 ani mai târziu”, a spus el.
“După aceeași definiție, cea a randamentului în termen real, pot considera riscant un plasament în instrumente cu venit fix. De exemplu fac o investiție într-o obligațiune cu randament anual de 2% si maturitate de 15 ani. Dacă rata medie a inflației în această perioadă a fost de 3% atunci 15 ani mai tarziu voi avea o pierdere importantă a puterii de cumpărare”, a explicat Purcărea.
Conform reprezentantului BRD Asset Management, dacă avem orizontul de timp potrivit se găsesc oportunități.
- Dacă orizontul de timp însă este scurt, din punctul meu de vedere nu putem găsi oportunități care să ne ofere randament în termen real.
Aurul, risc de fluctuație
Aurul are o volatilitate, un risc de fluctuație mult mai mare decât au piețele de acțiuni, afirmă Purcărea.
În criza precedentă, spune el, cine a investit în aur a înregistrat pierdere timp de aproape 10 ani.
“Aurul nu oferă dividende sau alte surse de cashflow și este un activ foarte volatil. De exemplu aurul era cotat în 1980 la 665 dolari. S-a întors peste acel preț în 2007. 27 de ani mai târziu. Aurul poate fi folosit ori cu scop speculativ, ori într-un portofoliu diversificat ca modalitate de hedging”, a mai afirmat el.
În trecut, spune Purcărea, era folosit și pentru evenimente extreme – de exemplu un război sau un colaps economic total, fiind un activ pe care îl pui în geantă și poți fugi cu el.
„Economia însă avansează - se inventează permanent lucruri noi, produse, servicii, astfel încât în mod agregat va crește. Nu neapărat toate companiile vor beneficia de creșterea economică și unele probabil vor da faliment, însă în mod agregat, la nivelul unei economii se generează valoare iar acest lucru se reflectă în valoarea agregată a companiilor și în prețul acțiunilor”, precizează el.
Din păcate, arată Purcărea, nu avem o experiență îndelungată cu economia de piață și piețele financiare.
- Asta se reflectă în comportamentul pe care îl avem în crize. Rațional, când un activ se ieftinește, îi scade prețul și ar fi normal să devină mai atractiv și să-l cumpărăm. Ce s-a întâmplat la noi în criză a fost că oamenii au ieșit din aproape tot ce era considerat puțin mai riscant, respectiv volatil. S-au speriat, au vândut și s-au dus în cash sau depozite. Adică invers de cum ar fi rațional să se întâmple.

Ce face mare parte din populație: banii stau în depozite și imobiliare
Jumătate din depozitele românilor sunt overnight și nu bonifică nimic, susține Iancu Guda, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
“Vă dați seama ce prostie? Banii s-ar putea duce la bursă. Odată aduși acolo ar atrage alte companii, unele să se listeze sau să emită obligațiuni suplimentare sau părți din companie și ar crea o spirală pe creștere a valorii adăugate”, a afirmat el.
Potrivit acestuia, educația financiară trebuie masiv crescută începând din învățământul primar.
- Este tavanul de care ne vom da cu capul mereu atunci când vom încerca să facem ceva, să stimulăm ceva.
- Când populația nu deblochează un asemenea capital, vorbim de o avuție a poporului de aproape 2.000 de miliarde de lei. Despre ce vorbim? Păi 10% dacă s-ar debloca și s-ar duce în piața de capital sau în Pilonul III, despre ce vorbim? Despre 200 miliarde lei? Despre 40 miliarde euro? Păi, de-acolo s-ar crea Pilonul III care mai departe ar investi și așa mai departe. S-ar crea efecte pozitive.
Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.
Subscrierea la Fidelis în euro presupunea contract de intermediere financiară. Alte costuri altă distracție. Cel în lei, nu, dar riscul devalorizării monedei mai ales în această perioadă e mare.
În plus, câți oameni fără avere în familie se pot lipsi de bani mult timp pentru un depozit pe 2,3,5 ani?
Degeaba se bate șaua, iapa a priceput esențialul, iar românii s-au fript de prea multe ori cu țepe ”investiționale ca să mai aibă încredere în bursă sau alte variante în afara depozitelor la bănci. Și nici varianta imobiliară nu este deloc rea, poate prezenta avantaje dacă e făcută cu prudență.
Încă un articol publicitar, poate poate se mai lasă vreun tânăr naiv amăgit să dea banii pe mâna brokerilor.
Deci romanii au ceva bani dacă își permit așa telefoane, bani ce ar putea fi investiți.
De ce ar trebui sa se zgarceasca de black friday?
Viata e scurta si se termina brusc.
Mai rău decât să fii sărac este sa ai mentalitate de sărac: sa spargi banii pe tot felul de inutilități și apoi să te plângi că viața e grea.
In martie, in plina stare de urgență, a fost prima dată când mi-am făcut un cont de tranzacționare bursiera sibpot sa zic că am câștigat binișor după.
Dacă dobânzile cresc? Atunci titlurile cu scadență de un an cu dobânzi rămase în urmă mai sunt dorite pentru tranzacționare în avans?
Și dacă nu, ce câștig mai au și la scadență dacă inflația crește?
În plus, nu e impozit dar există comision fix plus procent din sumă pentru vânzare anticipată.
Și toate astea în apele tulburate de pandemie care adaugă riscuri suplimentare.
Titlurile de stat sunt printre cele mai sigure investitii. Ca urmare, au randamente foarte scazute.
2. Subscrierea la Fidelis a fost cu comision zero. Doar la vânzare voi plati 0,1%, minim 1,9 lei.
3. Titlurile Fidelis din emisiunea din vara au fost de atunci cele mai tranzacționate obligatiuni, cu rulaje zilnice chiar și de milioane de euro. Informație publica pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, rapoarte zilnice sau lunare.
In depozite si imobiliare ai o siguranta. In asa-zisele "instrumente financiare" sunt indivizi/firme super versate. Care doar cu asta se ocupa: analiza, folosesc modele avansate de forecast. Publicul larg baga bani sa-i piarda atras de castiguri iluzorii.
Indemn autorul/autorii ca in loc de vacante/cumparturi sa se "delecteze" exclusiv din placerea investirii in alba-neagra pietelor financiare.
La final oamenii cu experienta raman cu banii, iar cei cu bani raman cu experienta :)
Nope: banii se dau pe lucruri fizice cu valoare intrinseca.
Banii sunt inca hartiile cu cele mai mici riscuri, dupa care vin titlurile de stat- dar nu aduc venituri prea mari.
Pe masura ce creste randamentul cresc si riscurile- si trebuie sa intelegem foarte bine cum anumite "hartii" pot da faliment, sau custodele lor (aici vad riscurile cele mai mari, poti sa ai de ex titluri beton dar custodele poate da faliment si devii creditor la masa credala, de cele mai multe ori o firma straina...). Deci cand alegem titluri nu trebuie sa verificam doar bonitatea lor, ci si a celor care le pastreza "in numele nostru".
Era odata un fond austriac de investitii (pilonul III la austrieci : ) a venit in romania si a investit intr-o firma locala pana la momentul in care sa poata fi cotata la bursa. Multi angajati au investit mai mult decat economiile. Si intr-o zi dupa niste porcarii facute de administrator, a venit ANAF si a cerut niste bani. Dar nu asa in mod esalonat cum isi imaginau austriecii, toti odata. Erau multi bani, si de buna credinta, chiar daca administratorul ii furase, actionari au vrut sa plateasca ceva. Dar nu era etic... sau toti banii pe loc sau la revedere.
Firma e in faliment, Anaf nu a recuperat nici banii pe care vroiau sa-i dea austriecii la inceputul ipoteticei reesalonari, si tatul lui Andrei si-a risipit si banii si investitia. Va dati seama ce prostie?
Sa avem incredere in investitori? Investitorii in romania nu produc profit. Produc cotizatie entru partid sau mor. Asa ca draga Andrei: vrei ceva bun pentru tine? Nu economisi. Lasa politicienii sa economiseasca, tu sa traiesti pe datorie: fa un imprumut pentru studii, invata, munceste cere cetatenie. Uita de tara asta!
Problema Romaniei este ca acesti investitori experimentati (VCs - venture capitalist) nu isi pierd vremea cu pietele subdezvoltate, blocate de coruptie. Asa ca noi avem personaje gen Cristian Sima, care erodeaza increderea populatiei in operatiunea care sta la baza capitalismului - investitiile de capital.
Asa ca Andrei isi pune banii in titluri de stat, al caror randament tot el il va plati, din impozitele pe care statul i le ia ca sa il lase sa munceasca. Penibil.
In general fondurile d einvestitii foarte solide prin State iti dau un 30% in cel mai bun caz.
Cherry picking nu stiu prea multi a face...Buffet si cu Soros sunt din alta liga, in general se investeste pe portofoliu si se castiga exact pe index, nimic mai mult. Visatorii pot merge la ruleta...e acelasi lucru. Pun 1000 pe rosu si probabilitatea e destul de buna (48%) sa iasa rosu. Multi spun ca d efapt nu e ruleta, ca la actiuni nu pierzi totul. Aici e discutabil pentru ca comportamentul jucatorului pe bursa e ciudat (ca si al gamblerului) si de multe ori nu ies de pe actiunile pierzatoare la timp bun sperand la revenire.
2. Se poate investi si inainte de listarea la bursa. De fapt, majoritatea asa fac. Cand se listeaza deja la bursa afacerea, investitorii initiali incep sa incaseze.
Eu nu am avut probleme la vanzare, fiti insa atenti sa nu il scoateti din cutiuta (sau cu mare grija...carpita) pentru ca orice zgarietura se lasa cu taiere de vreo 5%. M-am fript odata.
Baieti - sunt banii vostri, faceti ce vreti, traiti-va viata. Maine poimane suntem cu totii la ATI
Lasand gluma la o parte, educatia financiara nu inseamna sa arati omului pestii (aur, actiuni, samd) ci sa il inveti sa pescuiasca. Cuvantul de baza aici este "oportunitate", si fiecare trebuie sa evalueze singur oportunitatile, in functie de orizontul de timp pentru care isi doreste sa investeasca- termen scurt, mediu sau lung. Fiecare trebuie sa inteleaga ca luand o decizie isi asuma si riscurile aferente. Uneori riscurile depasesc suma investita.
Pasul 1: identifica oportunitatile.
Pasul 2: verifica avantajele si dezavantajele fiecarei oportunitati.
Pasul 3. Evalueaza evolutia in timp, stabileste care au fost istoric punctele de minim si maxim.
Pasul 4. Cumpara in punctul de minim.
Pasul 5. Vinde in punctul de maxim. (Daca ai intre timp si cash flow aditional- dividende, chirii, dobanzi samd- cu atat mai bine).
Ah, inca o chestie. Security Analysis- Ben Graham. Lectura obligatorie pentru cine vrea sa cumpere titluri (actiuni, obligatiuni etc.)
Exemple de investitii rentabile pentru un roman- dupa 2008- dupa parerea mea (pe termen mediu si lung):
a. terenuri agricole- 2010.
b. aur- 2015
c. petrol si metale- 2020.
Vad ca se face multa reclama bursei romanesti, care e aceeasi gluma de ani de zile. Lichiditate mica, aceiasi rechini. Cand vreti sa investiti pe bursa romaneasca, revedeti filmul cu Patriciu care desena pestisori, pesti, rechini si balene care se mananca intre ei in ordinea lantului trofic.
terenuri agricole nu mi se pare ca mi-au adus yielduri semnificative desi am cumparat intre 2004 si 2012 pana la 20 hectare. E prafuld e pe toba in Romania.
Aur. corect.
Petrol 7 metale mi se pare volatil...
Azi la 30.000 lei/ha nu cred ca as mai cumpara....
2021 eu il vad anul "commodities"- trebuie doar aleasa cea performanta si cumparata in puncte de minim. E pentru cei cu nervii tari, pentru ca e posibil ca dupa un maxim sa urmeze o cadere puternica.
Oricum pentru mine investitie e ceva care produce yield (adika ROI) si pamanturile agricole nu imi par asa ceva dintre toate investitiile mele de pana acum (aur, apartamente). Daca e sa vand probabil ca as avea ceva de genul 100% max ceea ce in teorie arata bine da rin pactica trebuie sa ai si ce sa faci cu acei bani "castigati".
In miezul crizei (din 2008) a fost un articol pe Hotnews pe tema asta.
https://economie.hotnews.ro/stiri-investitii_personale-5276480-investi-astazi-moldova.htm
Mie mi s-a parut o investitie foarte buna terenul agricol. Chiar si in cazul tau, 100% in 10 ani inseamna 10% pe an, ceea ce bate aurul (la apartamente nu cred, dar depinde si unde sunt apartamentele si cand ai cumparat :) ). Oricum ai o "structura investitionala" si o gandire similara cu a mea...
PS: daca ai dat 2-3000 eur/ha banuiesc ca ai cumparat dupa 2011-2012 cand deja se scumpisera terenurile; sau te-ai dus intr-o zona mai scumpa.
Si pe la mine prin zona este un mega exploatator fermier mare...acum nu mai gasesc de cumparat dar nici preturile nu au crescut semnificativ, dupa cum spuneam.
PS. Problema cu saracia terenurilor de cumparat are de-a face cu succesiunile...sunt terenuri de vanzare dar sunt mosteniri cu multi succesori si tehnic este imposibil...sau costa toata povestea cat nu face.
PPS. Am zis max 100%...asta nu inseamna 10% :).
Din nou, am fost ultra-incantat de achizitie dar la preturile de azi nu cred ca as mai avea aceeasi incantare. Plus ca o perioada indelungata terenurile agricole au crescut, dupa perioade de seceta sau criza mai si scad...
Acum as investi fie in valorificarea lor superioara (culturi mai sofisticate), fie in procesare.
Ma gandesc in continuare si la bursa (remarca cineva mai sus ca au fost randamente bune, ceea ce e corect dar si riscurile au fost mari). Inca nu sunt convins de bursa romaneasca.
Aurul este foarte ok, toti investitorii recomanda 10-15% din total assets in aur. Astia se trezesc c anu aduc dividente. Pai e normal ca nu aduc, aurul e refugiu nu investitie. Desi poate fi si speculativ. Dar nu recomand. Eu am facut vreo 5000 euro recent pe aur dar pana la urma am decis sa iau aur solid (bouillon) si sa il tin la mine prin casa doar la nevoie. Normal ca nu bagi toti banii in aur.
Mai e o chestie cu actiunile pe bursa...platesti taxe la castiguri deci e posibil sa iesi mai coafat cu aur sau cripto (alta bula). unde nu se platesc taxe pe castiguri.
Per ansamblu astia umbla cu cioara vopsita pretinzand ca-s papagal.
Dar nah, voi cumparati aur cum zicea un ”vizionar” supraviețuitor in niste bloguri de înțelepciuni de viata, prin 2008. Luați aur si apartamente fraților, pana va ies pe nas.
Apoi, istoric vorbind indicele bursier american e undeva la 8% pe an (medie)...asta la bursa americana. Investesti tu acolo? La aia romanesca ce yielduri sunt? Nu am gasit nimic.
Deci...8% la care platesti taxe ramai cam cu 5%.
Un apartament fain renovat isi mobilat iti aduce dupa taxe un yield cam de 5% pe putin. Asadar tot acolo esti cu diferenta ca esti propriterul unui bun tangibil si nu a unor hartii intermediate de brokeri sau institutii financiare mai mult sau mai putin credibile.