Google a lansat în România și în alte câteva zeci de țări europene chatbot-ul Bard, la opt luni după ce ChatGPT a arătat publicului larg cât de interesant este un robot conversațional. Pe Bard îl poți întreba în română ce să faci de mâncare, îi poți cere să-ți rezume un text, să te ajute să scrii un e-mail sau poți să-l „rogi” să te sfătuiască pe diverse teme.

Google BardFoto: Shutterstock

Google Bard - Unde îl găsești și câteva idei de întrebări

Bard este disponibil la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacțiunea se poate face prin text scris sau voce.

Bard generează în limba română diferite formate de text creativ - de la poezii, cod, e-mail, mesaje, etc - și va răspunde la întrebări într-un mod „cuprinzător și informativ”, spun cei de la Google. Câteva opțiuni despre care puteți citi mai jos sunt disponibile pentru moment doar în engleză.

„Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări”, spun cei de la Google.

De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul „Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei și fasole verde", „Rezumă următorul video" sau „Fă-mi un rezumat al următorului text", „Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărți anul acesta" sau „Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuți scriitori români în străinătate".

Bardul de la Google - Cum comunici cu el

Bardul era la celți un poet care compunea și recita cântece războinice și religioase, iar cel mai faimos „bard” din literatura română este „bardul de la Mircești”, Vasile Alecsandri. „Bard” înseamnă „poet” sau „rapsod” și în engleză, iar un oficial de la Google explica faptul că numele a fost ales intenționat, fiindcă Bard poate fi un fel de povestitor personal care te stimulează să-ți folosești creierul și să afli mai multe.

Interacțiunea cu Bard se poate face și pe voce, iar utilizatorii pot asculta răspunsurile primite, opțiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română. Facilitatea este de ajutor mai ales atunci când trebuie să auzi pronunția corectă a unui cuvânt sau a unei expresii.

Interesant este că utilizatorii pot schimba tonul și stilul în care Bard răspunde, având cinci opțiuni: simplu, lung, scurt, profesional și relaxat. Această opțiune este în prezent disponibilă doar în engleză, dar va fi extinsă în curând și la alte limbi.

Bard este o soluție în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii „să fie mai productivi și creativi”, spun cei de la Google.

Bard se bazează pe informații la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri proaspete, „de înaltă calitate”, spun cei de la Google. Aceasta este o diferență față de ChatGPT, care nu are acces la informații noi de pe internet.

Google spune că Bard poate ajuta programatorii și dezvoltatorii prin generare de cod, analiză și explicații. Codul Python poate fi exportat în Google Colab și, cel mai recent, către Replit.

Tot Începând de joi, Bard înglobează capabilitățile Google Lens de a interacționa cu imagini. Utilizatorii pot încărca imagini în comenzile introduse, iar Bard le va analiza și va răspunde, fie că este vorba despre mai multe informații despre o imagine sau inspirație pentru textul care să o însoțească. Această funcționalitate este disponibilă în engleză și va fi extinsă în curând către alte limbi.

Google spune că, de multe ori, utilizatorul poate alege dintre mai multe variante de răspuns, de la care să continue conversația cu Bard. Diferitele variante sunt disponibile într-o opțiune care se găsește în dreapta sus a interfeței.

Cu toate că este o experiență independentă de Google Search, Bard poate fi folosit și pentru a căuta pe Google pentru a afla mai multe informații din mai multe surse. Utilizatorul de Bard are la dispoziție butonul „Google it", care deschide o căutare pe subiectul indicat în conversația cu Bard.

Un experiment care poate da și rateuri

Este clar că Google va „halucina”, adică va da și răspunsuri cu neadevăruri pe care le va „culege” de pe net. Cei de la companie știu că se va întâmpla și știu că oamenii vor întreba tot felul de lucruri nebunești, pentru a testa tot ce poate „bardul”.

Google insistă pe faptul că Bard este un „experiment în stadiu incipient” și este îmbunătățit cu ajutorul părerilor primite de la utilizatori.

Compania explică faptul că a încorporat în acest sistem AI mecanisme de control, precum limitarea numărului de replici într-un dialog cu Bard, pentru a menține interacțiunile utile și la obiect.

Pentru a oferi „feedback" la un răspuns al Bard, utilizatorul poate da un vot pozitiv sau negativ, precum și context suplimentar pentru acest vot.

Google a anunțat joi cea mai amplă etapă de extindere a Bard, care cuprinde toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și peste 40 de limbi, inclusiv spaniola, germana, araba, chineza și hindi. În prezent, Bard este lansat în majoritatea țărilor din lume și în cele mai vorbite limbi la nivel global.

Bard, datele și lansarea mai târzie în Europa

Google a anunțat în februarie că va lansa Bard, iar chatbot-ul a fost disponibil din martie sub formă de experiment de mică amploare în SUA și UK și din luna mai a ajuns la publicul larg din mai multe țări. În iunie a fost anunțată lansarea peste tot, dar nu și în UE, fiindcă grupul american mai trebuia să dea autorităților europene informații despre modul în care sunt gestionate și protejate datele user-ilor.

Google spune că a colaborat proactiv cu experți, autorități de reglementate și specialiști în politici publice, inclusiv autorități pentru protecția datelor, în vederea lansării Bard în Europa, pentru a înțelege problematica acestora și a asculta părerile tuturor părților.

În mod implicit, Google stochează activitatea din Bard timp de până la 18 luni, dar acest interval se poate modifica de către utilizator la o perioadă de la 3 la 36 de luni. De asemenea, această opțiune poate fi dezactivată complet, iar activitatea din Bard poate fi ștearsă cu ușurință de la g.co/bard/myactivity.

Google spune că a luat măsuri pentru gestionarea responsabilă a informațiilor personale ale utilizatorilor Bard. Atunci când interacționează cu Bard, Google colectează informații precum conversații, locul, răspunsurile și informații de utilizare pentru îmbunătățirea și dezvoltarea produselor, serviciilor și tehnologiilor de învățare automată.