Intr-o schimbare de tactica ce a ingrijorat oficialii americani, WikiLeaks a publicat in ultimele zile aproape 134.000 de telegrame diplomatice, de peste sase ori mai mult decat toate informatiile dezvaluite de la sfarsitul lunii noiembrie, cand a inceput aceasta operatiune, relateaza The New York Times.

Noutatea consta in faptul ca o parte din telegramele recent publicate include numele unor oameni care au discutat in conditii de confidentialitate cu diplomatii americani si care erau marcati in documente cu avertismentul "strict protejat".

Oficiali ai departamentului de Stat si activisti pentru drepturile omului si-au exprimat ingrijorarea ca astfel de surse, in randul carora figureaza activisti, ziaristi si oameni din mediul academic din tari cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv pierderea locului de munca, cercetari penale sau diverse forme de violenta.

De la sfarsitul lui 2010, The New York Times si alte cateva cotidiene au avut acces la peste 250.000 de telegrame originale ale Departamentului de Stat, obtinute de WikiLeaks. Dar toate ziarele care au avut acces la aceste informatii au inlaturat din telegrame numele oamenilor considerati vulnerabili.

WikiLeaks a publicat o serie de telegrame pe site-ul sau, dar pana la aceste ultime dezvaluiri grupul a furnizat o versiune editata a documentelor, pentru a proteja sursele diplomatice.

Printre numele dezvaluite, in ciuda avertismentelor diplomatilor, se afla cele ale unui oficial ONU din Africa de Vest si ale unui activist pentru drepturile omului din Cambodgia. Acestia discutasera cu oficiali ai ambasadelor americane cu garantia ca numele lor nu va fi identificat public.

WikiLeaks a precizat luni, intr-o declaratie, ca accelerarea ritmului dezvaluirilor este "in concordanta cu dedicatia WikiLeaks de a maximiza impactul si de a face informatiile disponibile pentru toti".

Declaratia nu este semnata, dar fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, realizeaza draftul sau aproba, in general, comunicatele organizatiei.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Michael A. Hammer, a precizat ca nu va comenta asupra autenticitatii documentelor publicate.

Anul trecut, WikiLeaks a fost criticata dur de activisti pentru drepturile omului pentru dezvaluirea numelor cetatenilor afghani care au oferit armatei americane informatii despre talibani. In urmatoarele telegrame publicate, WikiLeaks a fost mult mai atenta, folosind software pentru a ascunde corect numele din documentele legate de razboiul din Irak si publicand telegramele dupa cele au fost editate de The New York Times si celelalte publicatii care au avut acces la versiunile originale.

Departamentul de Stat a actionat insa pe baza teoriei ca toate telegramele obtinute de WikiLeaks ar putea deveni publice. O echipa a Departamentului a avertizat discret oamenii mentionati in telegrame ca ar putea fi in pericol. Cei mai vulnerabili au fost ajutati, de obicei prin scoaterea lor din tara.