Mii de persoane au protestat vineri seara, in centrul Madridului, impotriva costurilor ridicate ale vizitei Papei Benedict al XVI-lea, precum si impotriva brutalitatii manifestate de politie, potrivit AFP.

Proteste in MadridFoto: Reuters

Intre 3000 si 5000 de protestatari au iesit in strada pentru a treia zi consecutiv si au scandat mesaje ca "acesta nu este tineretul Papei!", "nu impotriva violentei politiei!" sau "ajunge cu violenta!".

In timp ce militantii erau tinuti la distanta de politia spaniola, o parte dintre pelerini au ocupat piata Puerta del Sol, un loc simbolic al protestelor din ultimele luni impotriva crizei somajului. Dupa ce au parasit gara Attocha, manifestantii, majoritatea apartind grupului de "indignati", s-au indreptat spre piata, unde accesul a fost restrictionat de filtrele de politie.

"Refuzam sa platim impozite pentru ca Papa sa calatoreasca gratuit" a declarat o somera de 45 de ani. "Pelerinii au reduceri la transportul cu metroul, in restaurante. Eu nu am reduceri si nici nu am un loc de munca", a adaugat ea.

Politistii au incercat din rasputeri sa impiedice protestatarii sa intre in contact cu grupurile de pelerini iesiti la plimbare. La un moment dat, doua grupuri s-au intalnit fata in fata, iar grupul celor "indignati" a inceput sa strige "Papa este un nazist", in timp ce tinerii catolici au format o inima cu ajutorul mainilor, drept raspuns.

"Nu are nici un sens, este nedrept. Suntem aici doar pentru a lua parte la un moment frumos", a declarat unul dintre tinerii catolici cu putin timp inainte de venirea politiei.

Protestele de la Madrid au izbucnit miercuri seara, cand aproximativ 5.000 de spanioli s-au adunat in piata centrala, nemultumiti de costul vizitei Papei Benedict al XVI-lea, estimata la aproximativ 50 de milioane de euro.