Un om de afaceri va da in judecata Franta si Belgia, dupa ce a platit amenzile primelor doua femei din Belgia chemate in instanta pentru purtarea valului islamic in public, scrie The Guardian.

Burqa, interzisa si in BelgiaFoto: Reuters

Francezul Rachid Nekkaz a infiintat un fond de aproximativ un milion de euro pentru a acoperi amenzile date femeilor care poarta niqab sau buqa in locurile publice, purtarea acestor vesminte fiind interzisa in Franta si Belgia. Cele doua femei au fost amendate pentru ca purtau niqab in Bruxelles.

"Franta si Belgia au decis sa nu dea posibilitatea si libertatea femeilor de a purta ceea ce vor. Este de neacceptat faptul ca guvernele europene voteaza legi care nu respecta drepturile individului", a declarat Nekkaz reporterilor din Bruxelles. De altfel, omul de afaceri are de gand sa cheme in instanta ambele tari. "Voi da in judecata Franta si Belgia in instantele lor nationale si apoi la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, astfel incat acestea sa fie sanctionate pentru incalcarea libertatii individuale", a adaugat Nekkaz.

Belgia si Franta au adoptat recent o lege care interzice purtarea niqab-ului, valul care acopera fata, si a burqai, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor.