Presedintele sirian Bashar al-Assad a promulgat joi in decret prin care autorizeaza multipartitismul in tara, aceasta fiind una dintre principalele revedincari ale miscarii de protest declansate in martie, a anunta agentia oficiala Sana, potrivit AFP. Decretul vine la scrut timp dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declaratie prin care condamna masurile violente luate de guvern impotriva protestarilor.

Decretul stabileste conditiile de creare si functionare ale formatiunilor politice banuite ca ar exista pe langa partidul Baas, care detine puterea din 1963 si are statutul de "carmuitor al statului si societatii", potrivit Constitutiei.

Guvernul sirian adoptase, pe 24 iulie, un proiect de lege autorizand multipartitismul, insa aces decret permite ca masura sa fie aplicata imediat, fara a se astepta un vot al Parlamentului.

Noile partide trebuie sa respecte declaratia universala a drepturilor omului, sa nu aiba la baza principii religioase sau tribale si sa nu fie create de organizatii sau partide care nu sunt din Siria.

In plus, nu trebuie sa detina sau sa actioneze precum o formatie militara sau paramilitara, publica sau secreta, iar obiectivele si sursele de finantare trebuie sa fie clar stabilite.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat guvernul sirian pentru masurile violente pe care le-a luat impotriva protestatarilor. Grupurile de activisti pentru drepturile omului sustin ca cel putin 140 de oameni au fost ucisi in urma actiunilor autoritatilor, care incearca sa opreasca revoltele din tara, incepute in martie.

Declaratia, care este prima condamnare oficiala luata de ONU, a fost adoptata in contextul temerilor unor membri ai Consiliului de Securitate de a se ajunge la o situatie similara interventiei din Libia.

Armata siriana a atacat Hama, un centru al miscarii de opozitie, exista informatii referitoare la mai multe victime. Miercuri seara au avut loc proteste de amploare in mai multe orase din Siria.

Activistii sustin ca 50.000 de oameni au demonstrat in Deir al-Zour, 20.000 in DUma si 40.000 in Homs. Cel putin 4 oameni au murit cand trupele au deschis focul asupra protestatarlor din Damasc, langa orasul Deraa si in orasul central Palmyra.