Presedintele Barack Obama a avertizat luni republicanii, in cel de-al cincelea discurs public sustinut in tot atatea zile lucratoare, ca vor trebui sa faca concesii, in conditiile in care neridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite ar fi "inacceptabila", relateaza AFP.

Barack Obama a promis ca va face tot posibilul pentru a ajunge la un acord cu republicanii pana in data de 2 august.

In cazul in care Congresul american nu voteaza ridicarea plafonului de indatorare pana in 2 august, prima economie mondiala nu va mai putea sa se imprumute pentru a-si finanta deficitul.

Obama s-a declarat dispus sa se intalneasca in fiecare zi cu rivalii sai in incercarea de a evita intrarea SUA in incetare de plati.

"Nu vad calea spre un acord daca nu evolueaza (...) vor trebui sa faca compromisuri, asa cum si democratii vor trebui sa faca compromisuri, la fel cum si eu sunt dispus sa fac compromisuri", a declarat Obama, in timpul unei conferinte de presa.

Sustinuta a doua zi dupa inca o reuniune cu liderii politici din Congres, care nu a adus niciun rezultat tangibil, aceasta este cea de-a cincea sa interventie publica asupra deficitului in tot atatea zile lucratoare, din 5 iulie.

Presedintele trebuie sa se intalneasca din nou in aceasta dupa-amiaza cu sefii din Congres, pentru a treia runda de discutii incepand de joia trecuta.

Presedintele si-a anuntat ambitia de a reduce datoria americana cu 4.000 de miliarde de dolari in urmatorii sase ani. Datoria atinge acum 14.294 miliuarde de dolari si continua sa creasca.

Adversarii republicani ai lui Obama, majoritari in Camera Reprezentantilor, refuza sa accepte majorarea impozitelor mostenite din epoca presedintelui George W. Bush si afirma ca deficitul trebuie redus doar prin scaderea cheltuielilor.