Comunistii moldoveni au cerut introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului problema demisiei speakerului si a guvenului de la Chisinau. Neprimind sprijinul majoritatii deputatilor, reprezentantii Partidului Comunistilor au parasit sala de sedinte. Expertii locali au catalogat acest pas drept inceputul unei noi revolutii, promisa alegatorilor la recentele alegeri de liderii comunisti, scrie Nezavisimaia gazeta.

Potrivit Comisiei electorale centrale, in urma scrutinului din 5 iunie, comunistii controleaza 30% din consiliile locale, inclusiv doua municipale, in marile orase Chisinau si Balti. Dar daca Balti, un oras rusofon din nordul tarii, si-a confirmat, practic, orientarea de stanga, capitala a devenit „rosie” pentru prima data in ultimii 20 de ani.

In acelasi timp, nu conteaza cine va fi ales primar al orasului: comunistii detin deja majoritatea in Consiliul orasenesc, ceea ce le ofera posibilitatea de a „trata” capitala dupa propria lor reteta.

„Comunistii isi folosesc avantajul pentru ca, prin demersuri populare la nivelul populatiei – reducerea tarifelor la caldura, la calatoriile cu transportul in comun – sa-si asigure o sustinere suplimentara din partea electoratului, nu numai a celui urban, in ajunul apropiatelor alegeri parlamentare anticipate. Partidul comunistilor vrea sa-si ia revansa in fata dreptei, careia i-a cedat puterea in 2009. Atunci, cetatenii nu au votat dreapta, ci au votat impotriva stangii de care se plictisisera. Astazi, situatia este identica, numai ca in sens invers – dreapta, care a angajat reforme impopulare pentru a obtine credite FMI si din partea altor donatori internationali, a nemultumit, ceea ce a adus voturi comunistilor”, a declarat directorul Institutului pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie.

Analistul este convins ca partidul comunist va continua sa destabilizeze situatia inaintea legislativelor.