Furtunile care au lovit statul american Alabama au provocat moartea a cel putin 45 de persoane, bilantul pentru sudul SUA ridicandu-se la cel putin 70 de morti, relateaza AFP. Autoritatile au instituit stare de urgenta in 7 state.

UPDATE 2: In statul Alabama s-a instituit stare de catrastrofa majora; bilantul s-a ridicat la 220 de persoane decedate. Intre 500.000 si un milion de persoane au ramas fara electricitate.

UPDATE: Guvernatorul statului Alabama a anuntat ca bilantul mortilor a ajuns la 128. In total, in cinci state din sud devastate de furtuni si tornade, numarul mortilor depaseste 173, informeaza New York Times.

O tornada imensa a ajuns in orasul Tuscaloosa din Alabama si a ucis 15 persoane, alte cel putin 100 fiind ranite.

Presedintele Barack Obama a aprobat ajutor de urgenta pentru Alabama, dupa ce alte 11 persoane au murit in sud la inceputul saptamanii.

Starea de urgenta a fost declarata in Alabama, Arkansas, Kentucky, Mississippi - unde au murit 11 persoane, Missouri, Tennessee si Oklahoma. Guvernatorii acestor state au cerut Garzii Nationale sa participe la operatiunile de salvare.

Valul de furtuni care au maturat statele din sud, de la Texas la Georgia, era prognozat sa ajunga in North si South Carolina miercuri seara, apoi in nord-est.

Presa americana a scris despre o tornada care a lovt un oras din Maryland, chiar langa Washington DC, miercuri seara.