Siria a inchis, luni, toate punctele de frontiera cu tara vecina Iordania, au anuntat oficiali sirieni, dupa ce tancuri ale armatei au fost desfasurate in orasul de pe granita de sud Deraa, pentru a inabusi manifestatiile pro-democratie din aceasta regiune, relateaza Reuters.

Un diplomat de rang inalt din capitala iordaniana Amman a confirmat ca doua principale puncte de trecere a frontierei de pe partea siriana, cele de la Deraa si Nassib, au fost inchise traficului.

Un alt oficial a declarat ca "masura are legatura cu ceea ce pare a fi o importanta operatiune de securitate ce se desfasoara in acest moment".

Manifestatiile pro-democratie, reprimate violent

Fortele de securitate siriene si militari loiali presedintelui Bashar al-Assad au luat cu asalt, luni dimineata, suburbia Douma a capitalei Damasc, deschizand focul asupra civililor neinarmati si arestand mai multi localnici, au relatat pentru Reuters mai multi activisti pentru drepturile omului.

"Exista persoane ranite. Mai multi oameni au fost arestati. Fortele de securitate repeta acelasi scenariu in toate orasele in care au izbucnit manifestatii pentru democratie. Vor sa inabuse revolta folosind brutalitate extrema", au spus acestia.

UPDATE - Armata siriana incearca sa preia controlul si asupra regiunii de sud Deraa. Trupe siriene in tancuri si blindate au intrat, luni, in orasul Deraa, deschizand focul asupra civililor.

Localnicii din Deraa spun ca sute de militari au intrat in oras. Un martor a declarat pentru Reuters ca a putut vedea oameni morti intinsi pe strada principala, in apropiere de moscheea Omari, unde au fost la rugaciune, dupa ce opt tancuri si doua vehicule blindate ale armatei au fost desfasurate in centrul orasului.

"Oamenii se adapostesc in case. Am vazut doua cadavre langa moschee si nimeni nu a reusit pana acum sa iasa si sa le traga de acolo", a povestit el.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.