Ambasadorul Frantei la ONU, Gerard Araud, a declarat vineri, in timpul unui interviu acordat BBC, ca interventia militare internationale in Libia ar putea avea loc "in termen de cateva ore", in urma Summit-ului ce va avea loc sambata la Paris. Chiar daca Obama a declarat vineri ca SUA nu vor desfasura trupe pe teritoriul Libiei, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, spune ca Gaddafi se va confrunta cu "consecinte rapide si sigure, inclusiv actiuni militare". Premierul britanic David Cameron il ameninta ameninta pe liderul libian ca va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Militari pro-Gaddafi luptind linga AjdabiyahFoto: Reuters

UPDATE: 07.40 AFP anunta ca au avut loc bombardamente aeriene la sud-vest de Benghazi

Franta: Actiune militara in termen de cateva ore de la Summit

Ambasadorul Frantei la ONU, Gerard Araud, a declarat vineri, in timpul unui interviu acordat BBC, ca interventia militare internationale in Libia ar putea avea loc "in termen de cateva ore", in urma Summit-ului ce va avea loc sambata la Paris.

"Vom avea un summit la Paris, cu toti participantii majori in operatiuni si eforturile diplomatice desfasurate si cred ca va fi un moment bun pentru a trimite un semnal final...Deci, cred ca imediat dupa summit, in orele care urmeaza, vom lansa interventia militara", a spus ambasadorul.

Reuters l-a citat pe ministrul francez de externe care a spus vineri ca "totul este pregatit pentru atacuri impotriva Libiei", fara insa sa ofere detalii. Alain Juppe a spus ca Parisul "trebuie sa analizeze conditiile incetarii focului", anuntate de Libia, insistand ca acesta trebuie implementat pe intreg teritoriul libian.

Statele Unite: de la "nu vom desfasura trupe in Libia" la amenintari cu "consecinte rapide si sigure, inclusiv actiuni militare"

Presedintele american, Barack Obama, a declarat vineriintr-un discurs televizat ca SUA nu vor desfasura trupe pe teritoriul Libiei, scopul rezolutiei ONU fiind protejarea populatiei civile: "Lasat de unul singur Gaddafi isi va continua campania de represiune asupra poporului sau; orice lupta trebuie oprita... ne bazam pe partenerii nostri europeni pentru a implementa rezolutia ONU". "Tinanad cont ca trupele noastre sunt in Afganistan, o decizie privind Libia a fost dificila", a recunoscut Obama.

Cu toate acestea Obama l-a amenintat Gaddafi cu o operatiune militara daca nu se va supune rezolutiei ONU.

Chiar daca seful SUA anunta ca nu vor desfasura trupe pe teritoriul Libiei, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, spune ca Gaddafi se va confrunta cu "consecinte rapide si sigure, inclusiv actiuni militare".

"Gaddafi incalca rezolutia Consiliului de Securitate adoptata joi de catre ONU, prin care se cere incetarea imediata a focului", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, citata de Reuters.

Marea Britanie: Premierul britanic David Cameron a anuntat ca fortele britanice se alatura actiunii militare din Libia autorizata joi de Consiliul de Securitate al ONU, pentru protejarea civililor de fortele loiale lui Muammar Gaddafi si-l ameninta pe liderul libian ca va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Desfasurari de forte in zona. Nave americane sia vioane franceze, britanice si canadiene

Statele Unite vor mobiliza miercuri spre Mediterana portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere, pentru a inlocui alte nave si a sprijini o eventuala actiune militara in Libia, a anuntat, vineri, Marina americana. Tot vineri, Armata americana a anuntat ca va trimite vase amfibie pentru a sprijini actiunile militare impotriva Libiei.

Avioanele franceze si britanicear putea fi trimise sa survoleze spatiul aerian libian, inainte de discutiile programate sambata la Paris in chestiunea Libiei. Gestul reprezinta un mesaj politic pentru liderul libian Muammar Gaddafi, a declarat o sursa diplomatica franceza, citata de Reuters. Ideea nu este sa lovim Libia, ci sa transmitem un mesaj politic", a mai declarat sursa.

Regimul de la Tripoli bate in retragere. "Am decis incetarea imediata a focului"

Libia a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa, citat de Reuters.

"Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare", a afirmat oficialul de la Tripoli. Koussa a adaugat ca tara sa ii va proteja pe toti straini si toate bunurile straine aflate in Libia.

Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.