Avioanele franceze si britanice ar putea fi trimise sa survoleze spatiul aerian libian, inainte de discutiile programate sambata la Paris in chestiunea Libiei. Gestul reprezinta un mesaj politic pentru liderul libian Muammar Gaddafi, a declarat o sursa diplomatica franceza, citata de Reuters.

"Ideea nu este sa lovim Libia, ci sa transmitem un mesaj politic", a mai declarat sursa.

Secretarul de stat american Hillary Clinton se va alatura sambata liderilor europeni si secretarului general al ONU Ban Ki-moon pentru a discuta despre urmatorii pasi in privinta Libiei, dupa adoptarea de catre Consiliul de Securitate ONU a unei rezolutii privind instituirea zonei de excludere aviatica in Libia.

Franta a reiterat vineri ca nu doreste implicarea NATO intr-o eventuala operatiune militara internationala in Libia, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, dupa ce Alianta a anuntat accelerarea actiunii de planificare.

"Pozitia Frantei a fost constanta de la inceput. Nu credem ca este un semnal bun ca NATO sa intervina intr-o tara araba", a precizat Bernard Valero.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Decizia Consiliului de Securitate a starnit manifestari de bucurie in randul protestatarilor anti-Gaddafi, la Benghazi.