Speriati de informatiile privind un eventual nou embargou al Moscovei, producatorii moldoveni de vinuri au stopat livrarile catre Rusia, scrie Nezavisiamaia gazeta. Vinerea trecuta, seful directiei pentru protectia consumatorilor, Ghennadi Onischenko, a respins aceste speculatii, criticand, totodata, calitatea relativa a vinurilor moldovenesti. In acelasi timp, el a indicat cauza acestei „nenorociri nationale: starea actuala de relativitate a conducerii Moldovei”.

Expertii de la Chisinau cred ca aceste cuvinte au avut un efect contrar. Igor Botan a estimat, spre exemplu, ca autoritatile sanitare, indiferent de rangul lor, nu ies la rampa cu asemenea declaratii. In opinia lui, in conditiile in care, pentru moment, nu exista alternativa pentru piata rusa de desfacere, „orice vorba rostita de Onischenko, mai ales critica, este interpretata ca un semnal rau. Mai ales ca, de fiecare data cand in Moldova se apropie alegerile sau se complica relatiile dintre Chisinau si Moscova, Onischenko apare in fata scenei si toti afla ca iar ceva nu este in regula cu vinul, merele sau strugurii moldovenesti. Ciudate coincidente”, a constatat Botan.

„Moscova dispune de suficiente parghii de actiune asupra oricarei puteri de la Chisinau, inclusiv asupra actualei Aliante pentru integrare europeana”. De aceea nu cred ca Onischenko a primit indicatii de la Kremlin. Dar daca un medic sanitar face declaratii politice, acest lucru i se permite”, a explicat Botan.