Doua avioane de lupta libiene au aterizat luni in Malta, pilotii cerand azil politic din cauza situatiei din Libia, unde protestele antiguvernamentale s-au transformat in violente, relateaza Associated Press, citand surse militare.

Potrivit surselor, cei doi piloti fac parte din fortele aeriene libiene - amandoi avand gradul de colonel - si au comunicat din timpul zborului ca doresc azil politic. Ei au decolat de pe o baza militara din apropiere de Tripoli si au traversat spatiul aerian libian zburand la altitudine joasa pentru a nu fi observati.

Cele doua avioane militare de tip Mirage au aterizat pe Aeroportul International din capitala malteza La Valletta la scurt timp dupa ce alte doua elicoptere civile venite din Libia, la bordul carora se aflau sapte persoane, au coborat la sol pe acelasi aeroport. Potrivit unei surse militare apropiate situatiei, pasagerii s-au declarat cetateni francezi, insa numai unul dintre acestia avea asupra sa un pasaport, ei plecand in graba.

Cei doi piloti libieni si pasagerii elicopterelor au fost interogati de ofiterii biroului de imigratie din cadrul aeroportului.

UPDATE - Potrivit unor oficiali ai guvernului maltez citati de Reuters, cei doi piloti libieni au declarat ca au decis sa fuga in Malta dupa ce li s-a ordonat sa-i bombardeze pe protestatarii adunati in Benghazi, al doilea oras din Libia.