Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Moscova pentru a discuta despre declaratiile americane favorabile Japoniei in chestiunea insulelor Kurile, anexate de URSS in 1945, relateaza AFP.

Ambasadorul american John Beyrle va discuta despre "recentele declaratii" ale departamentului american de Stat si ale ambasadei SUA la Moscova care stau marturie "sprijinului pentru pretentiile teritoriale japoneze fata de Rusia", potrivit unui comunicat al MAE rus.

"In acest context, Rusia a prezentat din nou pozitia sa imuabila privind suveranitatea rus asupra Kurilelor de Sud", potrivit sursei citate. Ambasadorul urmeaza sa se intalneasca cu ministrul adjunct de externe Alexei Borodavkine.

Un oficial american contactat telefonic de AFP si care a solicitat pastrarea anonimatului a precizat ca este vorba despre o neintelegere. Potrivit acestuia, presa rusa a preluat ca declaratii recente o pozitie americana mult mai veche.

Aceasta pozitie ramane neschimbata inca din 1952. Washingtonul declarase atunci ca incurajeaza dialogul dar sustine revendicarile japoneze.

Moscova si Japonia isi disputa cele patru insule, denumite Teritoriile de Nord de Japonia si anexate de Moscova la finele celui de-al doilea Razboi Mondial. Acest diferendum impiedica de 65 de ani semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari.

Disputa dintre cele doua tari a fost accentuata de vizita efectuata pe aceste insule de presedintele Medvedev in luna noiembrie - prima de acest fel a unui sef de stat al Federatiei Ruse.

Premierul nipon a calificat aceasta initiativa drept o "jignire de neiertat".

La revenirea in Moscova, Dmitri Medvedev a cerut intarirea prezentei militare rusesti pe aceste insule, pentru a apara suveranitatea "inalienabila" a acestor teritorii "strategice".