Statele Unite au dezmintit marti ca ar fi incercat sa introduca ilegal armament in Argentina, dupa ce autoritatile de la Buenos Aires au confiscat joia trecuta o incarcatura militara "sensibila", relateaza AFP.

Un avion C-17 Globemaster III al US Air Force a aterizat joi pe aeroportul international din Buenos Aires, avand la bord "material sensibil" destinat unui exercitiu cu fortele argentiniene, dar o parte a incarcaturii a fost confiscata, intrucat nu fusese declarata in prealabil.

"Este posibil sa fi existat probleme la nivelul documentelor avionului, dar aceste divergente vor fi lamurite pentru ca nu a existat nicio dorinta de a importa ilegal arme in Argentina", a declarat marti seful serviciului de politica economica regionala din Departamentul de stat.

"Este o neintelegere. Este vorba de un exercitiu de formare din partea Statelor Unite care a fost in prealabil autorizat de guvernul argentinian", a sustinut inaltul oficial american.

Reactia sa vine dupa ce seful diplomatiei argentiniene, Hector Timerman, declarase luni ca SUA "trebuie sa dea o explicatie" dar "refuza sa coopereze" asupra incarcaturii de arme si de medicamente neautorizate.

Washingtonul s-a declarat "deranjat", in aceeasi zi, de confiscarea incarcaturii si a facut presiuni asupra autoritatilor pentru a-i inapoia echipamentele. "Suntem deranjati de maniera in care a fost facut acest lucru", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Dar seful diplomatiei argentiniene a raspuns ca echipamentele nu vor fi inapoiate decat la finele anchetei.

Acest incident apare dupa decizia presedintelui american Barack Obama de a exclude Argentina din turneul pe care il va efectua in martie in America Latina. Obama se va deplasa in Salvador, Brazilia si Chile, dar nu si in Argentina, tara care se afla intre ultimele doua destinatii ale liderului american.