Protestele impotriva presedintelui egiptean Hosni Mubarak s-au intensificat, marti, sute de mii de oameni manifestand in capitala Cairo si provincie, acestea fiind cele mai importante actiuni de protest de la inceputul revoltelor in 25 ianuarie.

In piata Tahrir, epicentrul revoltei din Cairo, mobilizarea contestatarilor sefului statului nu a dat niciun semn de atenuare, in pofida noptilor reci, a oboselii si a conditiilor dure de viata, scrie AFP.

Multimea i-a facut o primire triumfatoare lui Wael Ghonim, eliberat luni dupa 12 zile in mainile serviciilor de securitate egiptene. Wael Ghonim, directorul departamentului de marketing al Google pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, fusese arestat in timpul unei manifestatii antiguvernamentale la care participa la Cairo. Potrivit AFP, numarul manifestantilor adunati in piata Tahrir a fost mai mare decat cel din zilele precedente.

Potrivit unor martori, si in Alexandria protestele au avut aceeasi amploare.

Intr-o incercare de conciliere, presedintele Mubarak, in varsta de 82 de ani si avand aproape 30 de ani ca sef al statului, a anuntat crearea unei comisii de modificare a Constitutiei, in cadrul unui "dialog national", inceput duminica intre guvern si opozitie. Opozitia contesta mai ales articolele din Constitutie referitoare la conditii foarte restrictive impuse pentru candidatura la presedintie si pe cele ale mandatului prezidential.

Luni, el a promis o crestere cu 15% a salariilor functionarilor publici si a pensiilor de la 1 aprilie, si a cerut formarea unei comisii pentru anchetarea evenimentelor violente din 2 februarie, din piata Tahrir. Ciocnirile intre politie si manifestanti au facut atunci peste 300 de morti si mii de raniti, potrivit ONU si Human Rights Watch.