Autoritatile din Rio de Janeiro au declarat ca politistii au preluat controlul a noua favele din metropola, transmite YahooNews. Fortele de securitate nu au intampinat "nicio rezistenta" cand au intrat in cartierele sarace din Rio, aflate pana acum sub controlul traficantilor de droguri.

Circa 1.000 de politisti, insotiti de vehicule blindate si un elicopter, au intrat in cartierele sarace aflate in zona centrala a orasului Rio. Fortele de ordine au reusit sa preia controlul favelelor in mai putin de doua ore si "fara sa traga niciun glont", au anuntat oficialii.

Un purtator de cuvant al politiei, Henrique de Lima Castro Saraiva, a declarat ca fortele de securitate perchezitioneaza in prezent zonele respective, in cautare de droguri, arme si traficanti.

Preluarea controlului asupra favelelor face parte dintr-un plan al autoritatilor de a instala unitati de politie in zonele sarace, intr-o incercare de a pacifica aceste comunitati.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, fortele de securitate braziliene au capturat un cartier sarac din Rio de Janeiro, unde se aflau intre 500 si 600 de traficanti de droguri. Fortele de politie, sprijinite de tancuri si elicoptere, au intrat atunci in Favela de Grota, dupa o serie de confruntari violente ce au provocat, pe parcursul catorva zile, zeci de morti si raniti.

Oficialii brazilieni sunt ingrijorati de valul de violente din Brazilia, in contextul in care tara sud-americana va gazdui Campionatul Mondial de fotbal in 2014, iar Rio de Janeiro va fi locul de desfasurare al Jocurilor Olimpice de vara, in 2016.