Dupa cateva zile de pregatiri intense, fortele de securitate braziliene au lansat, duminica dimineata, un raid impotriva unui cartier sarac din Rio de Janeiro, unde se afla intre 500 si 600 de traficanti de droguri, care au refuzat sa se predea, transmite AFP. Fortele de politie, sprijinite de tancuri si elicoptere, au intrat in Favela de Grota, declansand un schimb intens de focuri cu traficantii. Politia a anuntat ulterior ca a capturat favela.

Confruntari la RioFoto: Agerpres

AFP precizeaza ca la operatiunea din cartierul cunoscut sub numele de "Complexo de Alemao" au luat parte circa 2.600 de parasutisti, puscasi marini si unitati de elita ale politiei.

Un purtator de cuvant al Politiei Militare, colonelul Lima Castro, a declarat inainte de declansarea operatiunii ca "aceasta este Ziua-Z. Vom returna aceasta comunitate oamenilor din Rio de Janeiro".

Ministrul Apararii, Nelson Jobim, a autorizat desfasurarea a 10 vehicule militare blindate, a doua elicoptere si a 800 de soldati, pentru a se alatura celor 17.500 de politisti angajati in luptele cu traficantii din Rio. De asemenea, circa 300 de agenti federali participa la operatiunile din favele.

Autoritatile din Rio se asteaptau insa ca luptele cu traficantii din Alemao sa fie "dificile". In aceasta favela locuiesc circa 400.000 de oameni, vizibilitatea este proasta iar multe strazi sunt fundaturi pline de pericole.

Sambata, traficantii de droguri si politistii s-au confruntat violent timp de aproape 30 de minute.

Comandantul Politiei Militare, generalul Mario Duarte, a declarat ca "nu exista posibilitatea ca traficantii de droguri sa castige".

In confruntarile din ultima saptamana dintre traficanti si politie au murit zeci de persoane, iar alte sute au fost arestate.

Oficialii brazilieni sunt ingrijorati de valul de violente din Brazilia, in contextul in care tara sud-americana va gazdui Campionatul Mondial de fotbal in 2014, iar Rio de Janeiro va fi locul de desfasurare al Jocurilor Olimpice de vara, in 2016.

Atentie, imagini violente!