Numeroase femei insarcinate din Spania incearca sa nasca inainte de termen pentru a nu pierde ajutorul de nastere in valoare de 2.500 de euro care nu se mai acorda din 1 ianuarie 2011. Situatia ii ingrijoreaza pe medici, scrie AFP.

Numai femeie care vor mai naste vineri, 31 decembrie, vor mai prinde acest ajutor. Dar, cele care nu vor avea acest noroc si vor naste dupa ce ceasul a trecut de ora 12 noaptea vor pierde consistentul ajutor pentru ca de la 1 ianuarie guvernul a decis anularea lui ca urmare a masurilor de austeritate impuse de criza prin care trece tara.

Schema, care ofera 2.500 de euro (3.300 dolari) pentru fiecare nou nascut al familiei oricarui rezident spaniol a fost introdusa in iulie 2007 de guvernul socialist pentru a stimula natalitatea.

Forumurile de pe internet sunt pline cu trucuri pentru cele care vor sa nasca inainte de termen. Acestea sunt sfatuite sa bea ceai de zmeura sau sa urce si sa coboare scarile de mai multe ori pe zi.

"Daca as putea face aceasta (induce inceputul sarcinii) as face-o", a spus o femeie pe un site despre mamici. "Unii oameni celebri au facut-o pentru motive profesionale, si nimeni nu i-a criticat." Medicii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la dorinta tot mai multor femei sa nasca prematur.

"O nastere inainte de termen pentru 2.500 de euro este o barbarie", a spus pentru postul RTVE, Juan Jose Vidal, seful sectiei de ginecologie de la Madrid Ruber International Clinic.

O nastere prematura este "absolut nerecomandata" cu exceptia cazului in care exista un motiv medical pentru aceasta, a avertizat Luis Alberto Merce, seful Centrului National de Ultrasonografie in Ginecologie si Obstretrica.

Circa 1,5 milioane de mame au beneficiat pana acum de stimulentele financiare ale Guvernului, scrie ziarul ABC. Dar, in pofida sistemului, rata natalitatii din Spania a scazut anul trecut pentru prima data in ultimul deceniu, conform datelor oficiale publicate in luna iunie. Numarul de nasteri in 2009 a fost mai mic cu 5% fata de anul precedent.