Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth, informeaza AFP. Australianul a promis ca va dovedit ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

Julian Assange eliberatFoto: Reuters

Eliberarea sa a fost intarziata cu cateva ore, timp necesar pentru a confirma disponibilitatea celor 283,000 de euro impusi de justitia britanica drept cautiune. Assange nu are voie sa paraseasca Marea Britanie cat timp este eliberat pe cautiune si isi va petrece timpul la resedinta unui prieten, in comitatul Suffolk, din estul Angliei.

Assange a fost arestat in urma cu o saptamana in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

Australianul in varsta de 39 de ani neaga acuzatiile, dar a recunoscut ca a avut relatii sexuale cu doua femei in timpul unei vizite in Suedia din august. Avocatul sau sustine ca ancheta nu are nicio baza, ci face parte dintr-o campanie de incriminare.

Assange a fost arestat la scurt timp dupa ce site-ul Wikileaks a dat publicitatii mii de depese americane secrete.

Wikileaks va continua sa publice telegrame diplomatice americane, in pofida arestarii fondatorului sau Julian Assange, declara imediat dupa arestare un jurnalist care lucreaza pentru site.