​Justitia britanica se va pronunta joi asupra eliberarii conditionate a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, aflat in inchisoare in Londra, dupa ce Suedia a decis sa faca apel impotriva deciziei de eliberare pe cautiune luata marti de un tribunal londonez, informeaza AFP.

Reprezentantul autoritatilor suedeze, Gemma Lindfield, a anuntat in fata unui tribunal din Londra decizia autoritatilor suedeze de a face apel impotriva eliberarii sub cautiune a lui Assange.

Unul dintre avocatii lui Assange s-a plans in cursul zilei de miercuri de faptul ca echipei sale nu i se permite accesul in inchisoare pentru a isi vizita clientul.

Decizia luata marti presupunea o cautiune de 240.000 de lire. Mai multe persoane publice care il sustin pe Assange, intre care realizatorul de documentare Michael Moore, au strans o parte din bani. Presa relateaza ca fanii australianului au reusit sa adune jumatate din suma.

Mark Stephens, avocatul lui Assange, a declarat ca ideea potrivit careia clientul sau va incerca sa fuga din tara daca va fi eliberat din inchisoare este "usor ridicola", avand in vedere ca va fi obligat sa poarte o bratara electronica care va permite autoritatilor sa vada permanent unde se afla acesta.

El s-a plans ca echipa sa nu se poate intalni in inchisoare cu Assange pentru a pregati cazul. "Nu am acces. Nu voi putea sa iau instructiuni de la el", a declarat Stephens.

Wikileaks a continuat si miercuri sa dezvaluie telegrame diplomatice, una dintre ele, publicate de The Guardian, referindu-se la Ghana, care s-ar afla in centrul unei zone de contrabanda cu cocaina.