Armata americana a postat pe reteaua de internet utilizata de soldatii sau un mesaj care recomanda militarilor sa nu citeasca documentele publicate de WikiLeaks, a anuntat sambata un purtator de cuvant, citat de AFP.

Acest avertisment apere automat, incepand de vineri, pe reteaua NIPRNet, cand un utilizator incearca sa acceseze anumite site-uri de informatii. Mesajul sfatuieste militarii sa nu citeasca, descarce sau sa transmita ducomente publicate de Wikileaks, lasand sa se inteleaga ca acest lucru ar putea fi ilegal.

"In conformitate cu reglementarile departamentului Apararii (...) tot personalul trebuie sa evite sa consulte pe NIPR articole ale publicatiei Wikileaks", spune acest mesaj.

Dar armata nu a blocat internetul, afirma purtatorul de cuvant.

"Fortele americane din Irak (USF-I) nu au blocat niciun site", a declarat sergentul Kelli Lane, pentru AFP.

"Armata a postat un avertisment asupra usurintei cu care documentele secrete publicate de Wikileaks pot fi consultate pe internet", a adaugat ea.

Kelli Lane a precizat ca nu este vorba decat de un avertisment, care nu impiedica militarii sa acceseze site-urile care contin aceste informatii, fara a preciza insa despre ce publicatii este vorba.

WikiLeaks a inceput in ultimele zile sa publice o parte din cele 250.000 de telegrame diplomatice pe care le-a obtinut, provocand o unda de soc in cancelariile din intreaga lume.