​Transportul feroviar, cel aerian si majoritatea serviciilor publice din Portugalia sunt paralizate, miercuri, de o greva generala de o zi, organizata de sindicate pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate pregatite de Guvernul socialist, anunta BBC. 80% dintre trenuri nu circula miercuri in Portugalia, iar majoritatea curselor aeriene au fost suspendate. Si in capitala Lisabona, transportul public este paralizat. Potrivit analistilor, dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern.

Greva in PortugaliaFoto: Reuters

Parlamentul de la Lisabona urmeaza sa supuna la vot, vineri, un buget de austeritate fara precedent, care va aduce reducerea cheltuielilor publice prin concedieri, taieri de salarii, inghetarea pensiilor si cresterea taxelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB. In plus, analistii se asteapta ca bugetul de austeritate sa treaca lejer de votul Parlamentului, in conditiile in care principalul partid de opozitie a anuntat ca nu va incerca sa-l blocheze.

  • Sindicatele din Portugalia spera ca actiunea de protest sa se bucure de cea mai numeroasa prezenta, raportat la grevele din ultimii 20 de ani.
  • Sindicalistii si-au exprimat intentia de a bloca serviciile publice din toata tara, de la cele medicale pana la cele bancare si de a inchide toate porturile si aeroporturile.
  • La Lisabona, transportul public (autobuze, feriboturi si metroul) este blocat.

Analisti: Portugalia va fi urmatoarea tara care va solicita sprijin financiar extern

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor.

Deocamdata, autoritatile de la Lisabona isi pastreaza speranta, insistand intre diferentele dintre cele doua tari, asa cum au facut-o si in timpul crizei Greciei din primavara. Fata de alte tari, Portugalia nu s-a confruntat cu o bula speculativa pe piata imobiliara iar nivelul sau de indatorare este la nivelul mediei Uniunii Europene, a declarat presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care spera sa nu fie necesara interventia Fondului Monetar Interntional.

Programul de ajutor care va fi acordat de UE si FMI pentru Irlanda calmeaza temerile si consolideaza increderea pietelor, a spus ministrul de Finante al Portugaliei.El a aratat ca tara sa dispune de un sistem bancar bine reglementat si supravegheat si a mentionat strategia clara a guvernului de reducere a deficitului bugetar. Majoritatea analistilor considera insa ca aceste argumente ar putea fi insuficiente pentru calmarea pietelor.

Portugalia are asigurata finantarea in 2010, insa situatia se poate complica foarte mult in 2011, cand ajung la maturitate datorii de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde euro in primul semestru.