Ramura organizatiei teroriste Al-Qaeda in Peninsula Arabica a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea unor colete-capcana catre Statele Unite si pentru prabusirea unui avion cargo in Dubai, in luna septembrie, a anuntat centrul american de supraveghere SITE, specializat in monitorizarea site-urilor islamiste, transmite AFP.

Saptamana trecuta, doua colete suspecte au fost interceptate in Marea Britanie si Dubai, la bordul a doua avioane ce veneau din Yemen si avand destinatia Statele Unite. Coletele contineau o cantitate mare de explozibil, iar presedintele american Barack Obama a declarat ca tinta ar fi fost doua sinagogi din Chicago, mentionand ca a fost vorba despre "o amenintare terorista credibila".

Centrul de monitorizare SITE spune ca reteaua terorista a revendicat atacurile intr-un mesaj difuzat pe internet, pe mai multe forumuri ce promoveaza Jihadul, si in care face apel la trimiterea altor colete-explozive, "extinzand raza de actiune, care sa includa avioane de linie din Occident, precum si avioane cargo".

Potrivit mesajului, membrii retelei ar fi plasat o bomba la bordul unui avion cargo apartinand companiei americane de mesagerie UPS, care s-a prabusit, la inceputul lunii septembrie, in apropiere de aeroportul international din Dubai. Acestia sustin ca autoritatile au musamalizat cauzele accidentului.

De altfel, expertii aviatiei civile din Emiratele Arabe Unite au anuntat saptamana trecuta ca au eliminat posibilitatea unei explozii la bordul avionului UPS prabusit in septembrie.

"Am doborat avionul ce apartinea companiei americane UPS, dar pentru ca presa inamica nu ne-a atribuit responsabilitatea acestui atac, am ramas tacuti pana cand a venit momentul sa lovim din nou", se arata in mesajul Al-Qaeda.

"Ne intrebam: de ce inamicul nu a aratat ce s-a intamplat cu avionul UPS care a fost doborat? Pentru ca nu a fost capabil sa determine cauza prabusirii sau pentru ca administratia Obama voia sa ascunda incidentul? Noi ii transmitem lui Obama: v-am lovit avioanele de trei ori intr-un an. Cu voia lui Allah, vom continua sa lovim interesele americane si interesele aliatilor americanilor", se mai arata in mesaj.

Potrivit SITE, reteaua terorista mai afirma ca tot ea a plasat, cateva saptamani mai tarziu, alte doua bombe disimulate in colete la bordul avioanelor FedEx si UPS.