Arheologii britanici pun sub semnul intrebarii ipoteza potrivit careia sifilisul ar fi fost adus din Lumea Noua in Europa de Cristofor Columb si marinarii sai, relateaza cotidianul spaniol El Mundo, citat de RIA Novosti.

Ipoteza se baza pe faptul ca prima epidemie de sifilis din Europa a fost inregistrata la sfarsitul secolului al XV-lea, la putin timp dupa reintoarcerea expeditiei pe batranul continent.

Si totusi, sapaturi arheologice recente derulate la Londra au scos la lumina sapte schelete umane care prezinta deformari ale oaselor caracteristice acestei boli venerice. Data inhumarii ramasitelor umane in cazul a doua cadavre este cuprinsa in intervalul 1200-1250, iar in cazul celorlalte cinci intre anii 1250 si 1400.

Obiecte si alte schelete gasite in apropierea ramasitelor bolnavilor au confirmat autenticitatea rezultatelor obtinute gratie datarii cu carbon 14.

Cele sapte schelete au fost dezhumate in East End, cartier londonez care a adapostit un cimitir roman si, in Evul Mediu, cel mai mare spital din Anglia, St Mary Spital, unde se presupune ca acesti blonavi ar fi fost pacienti.

Aceasta descoperire indica faptul ca sifilisul ar fi aparut in Europa inainte de expeditia intreprinsa de Columb in America. Concluzia arheologilor este ca propagarea rapida a epidemiei de sifilis dupa descoperirea Americii nu este decat o coincidenta.