Mai multe grupari nationaliste japoneze au protestat sambata fata de "invadarea" unor insule de catre China, in timp ce mii de chinezi au demonstrat impotriva Japoniei, in contextul unei dispute teritoriale, transmite AFP. Fiecare demonstratie a adunat mii de persoane, in ciuda incercarilor celor doua state asiatice de a detensiona situatia creata luna trecuta, cand autoritatile japoneze l-au retinut pe capitanul unei barci de pescuit din China.

Proteste in JaponiaFoto: Reuters

In Tokio, peste 3000 de persoane s-au adunat intr-un parc, fluturand steaguri japoneze si pancarte pe care scria: "Japonia este in pericol!" sau "Nu uitati invadatorul China".

Asako Ogura, reprezentant al conservatorilor din Partidul Rasaritului de Soare, a declarat ca China a fost "nerecunoscatoare" Japoniei, adaugand ca tara sa a foslosit banii contribuabililor pentru a ajuta Beijingul. "China a folosit puterea sa economica pentru a-si construi armata, iar acum cere ca noi sa cedam Senkaku si Okinawa".

"Tatii si mamele noastre au luptat cu curaj impotriva puterilor occidentale in urma cu 60 de ani. Sa luptam acum impotriva comunistilor chinezi si a guvernului lor marioneta condus de Partidul Democratic din Japonia", a afirmat Ogura.

In momentul in care demonstrantii au inceput sa marsaluiasca pe strazile capitalei nipone, doi tineri, despre care se crede ca erau chinezi, s-au asezat pe caldaram, incercand sa-i opreasca. Cei doi purtau un banner cu mesajul: "Incetati sa alimentati hartuirea rezidentilor chinezi din Japonia".

Cei doi s-au luat la bataie cu demonstratii, iar ulterior au fost retinuti si eliberati imediat de catre politistii japonezi.

Demonstratia a continuat la ambasada Chinei, unde manifestantii au inmanat un protest.

In China, marsuri de protest au avut loc sambata in cel putin trei orase, Xian, Chengdu si Zhengzhou, manifestantii strigand lozinci anti-japoneze si cerand boicotarea produselor provenite din Japonia.

AFP precizeaza ca in centrul disputei dintre Japonia si China, cea mai grava din ultima perioada, se afla un lant de insule nelocuite din Marea Chinei de Est, denumite Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza. Insulele se afla intre Okinawa si Taiwan.

Disputa a atins apogeul la 8 septembrie, cand autoritatile japoneze l-au arestat pe capitanul unui vas de pescuit chinez. Nava acestuia s-a ciocnit de doua vapoare ale Pazei de coasta japoneze, aflate in apropierea insulelor. Marinarul a fost eliberat ulterior, iar cele doua tari au incercat de-atunci sa-si imbunatateasca relatiile.