Reteaua de transporturi urbane din numeroase orase ale Frantei a fost puternic perturbata marti de greva declansata de sindicate pentru a protesta impotriva majorarii varstei de pensionare, la fel cum se intampla si cu traficul feroviar si aerian, relateaza AFP.

In Ile-de-France, din patru trenuri circula doar trei pe majoritatea liniilor, dar RER A si B sunt mult mai afectate. Traficul autobuzelor este normal.

In ceea ce priveste caile ferate, in medie pe relatia Paris-provincie circula un TGV din 3. Traficul international este mai putin afectat.

Spre o radicalizare a protestelor?

Guvernul Frantei afirma ca nu are de gand sa cedeze la presiunea strazii in ceea ce priveste majorarea varstei de pensionare, in ciuda protestelor sindicale care s-ar putea generaliza, existand chiar amenintarea unei radicalizari a manifestantilor, sustinuti de majoritatea francezilor, noteaza France 24, care precizeaza ca urmeaza o saptamana decisiva si foarte riscanta pentru executivul condus de Sarkozy.

Prima zi de mobilizare este marti, 12 octombrie, iar a doua zi de proteste masive a fost stabilita sambata, 16 octombrie.

Trei elemente ar putea schimba destinul acestor proteste spre radicalizare: grevele, sustinerea opiniei publice si mobilizarea tinerilor.

De la administratie la porturi si rafinarii si pana la scolile primare, numeroase sectoare sunt afectate marti de greva, iar protestele s-ar putea prelungi.

Daca greva functionarilor publici, din educatie, aviatie, transportul rutier, spitale si justitie ar trebui sa se limiteze la o singura zi, miscarea s-ar putea prelungi in alte sectoare: transporturi (SNCF, RATP, transporturile in provincie, companiile maritime), Posta, energie (EDF, GDF-Suez), chimie, metalurgie, industria agro-alimentara si anumite mari grupuri private (France Telecom, Total, Rhodia...)

Doua sondaje (BVA pentru M6, si CSA pentru Le Parisien) publicate luni arata ca 71% dintre francezi considera justificata greva anuntata marti, 66% se pronunta pentru inasprirea actiunilor de protest si 69% sustin sindicatele.

Sondaje care par sa arate ca pasii inapoi facuti de guvern asupra reformei pensiilor saptamana trecuta - legate de pensionarea parintilor cu copii handicapati - nu si-au atins scopul.

In fata acestui "front al refuzului", guvernul nu poate spera decat un singur lucru: ca liceenii si studentii sa nu se implice in aceasta miscare sociala care nu i-a interesat prea mult incepand cu primavara acestui an.