Unul dintre cele mai mari mozaicuri antice descoperite in Orientul Mijlociu, cu o suprafata de aproape 900 de metri patrati, a fost prezentat publicului astazi, in cadrul aniversarii a 10 000 de ani de la fondarea orasului Ierihon, informeazaFox News.

Mozaicul este compus in principal din pietre patrate de culoare rosie si albastra si este dominat de motive geometrice si florale. Initial, el a acoperit podeaua unei bai dintr-un palat islamic ce a fost distrus de un cutremur in urma cu 1200 de ani. Arheologii au inceput excavarea in anii ’30, dar pana in prezent mozaicul a ramas acoperit cu nisip, deoarece nu au fost gasite resursele financiare pentru a putea construi un acoperis suficient de mare, care sa protejeze opera de arta.

Ierihonul este considerat unul dintre cele mai vechi orase din lume care inca sunt locuite, cu o vechime de peste zece milenii. Orasul este situat pe valea Iordanului si este in prezent parte a Teritoriilor Autonome Palestiniene. Data de 10 octombrie 20101 (10/10/10) a fost aleasa simbolic, iar aniversarea are ca scop principal promovarea turismului.