Doi polonezi, care au fost prieteni din copilarie si au devenit ulterior neo-nazisti, au descoperit cu stupoare ca sunt evrei, transmite Aolnews. Informatia apare intr-un documentar realizat de CNN despre polonezii care isi redescopera originile evreiesti, dupa ce stramosii lor si-au ascuns identitatea religioasa pentru a scapa de peresecutii, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pawel si OlaFoto: Captura CNN

Pawel si Ola (ambii au 33 de ani), identificati doar dupa prenumele lor, sunt personajele materialului realizat de CNN.

In urma cu cativa ani, Ola a descoperit in arhiva Institutului de Istorie evreiesc din Varsovia ca atat ea, cat si sotul sau sunt evrei. "A fost de necrezut - am aflat ca avem radacini evreiesti. A fost un soc", a spus femeia.

In momentul in care au aflat acest lucru, Ola si Pawel erau activi in miscarea neo-nazista din capitala poloneza. "Eram nationalista 100%. In acea perioada, cand eram capete rase, totul era despre puterea alba..., despre faptul ca evreii erau plaga si cel mai mare rau al acestei lumi", a afirmat Pawel.

CNN scrie ca atat Ola, cat si Pawel si-au imbratisat identitatea evreiasca si sunt activi in prezent in sinagoga locala.

"Nu spun ca nu avem regrete... Imi pare rau pentru cei pe care i-am batut. Nu am resentimente", a spus barbatul.

Citeste aici materialul si vezi fragmente din documentarul realizat CNN.