Guvernul francez a anuntat ca va penaliza, prin reforma pensiilor pe care o pregateste, companiile care ofera salarii mai mici femeilor decat barbatilor pentru aceeasi munca, relateaza Reuters. Ministrul muncii a respins criticile care sustin ca reforma discrimineaza femeile, fortandu-le sa munceasca mai mult decat barbatii pentru a strange anii necesari primirii pensiilor.

Acesta a precizat ca reforma va compensa angajatele care si-au luat concediu de maternitate cu doi ani de plata aditionali.

"Problema nu este perioada de timp in care femeile sunt platite, problema o constituie salariile: remuneratiile femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor care fac aceeasi munca. Este o insulta la adresa democratiei si modelului nostru social," a declarat ministrul muncii, Eric Woerth.

"In textul reformei am decis sa amendam companiile care fac diferente intre salariile barbatilor si ale femeilor cu pana la 1% din statul de plata," a adaugat ministrul.

Woerth a declarat ca opozitia si sindicatele induc in eroare populatia sustinand ca masura de crestere a varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani va putea fi evitata.

Franta a fost in greva generala marti si a anuntat un nou protest pentru 27 septembrie pentru a forta schimbari la reforma propusa. Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat insa ca nu va renunta la aceasta masura.