Guvernul spaniol a anuntat vineri ca a decis sa ridice la rang de "misiune diplomatica" reprezentanta palestiniana la Madrid, in perspectiva "crearii si recunoasterii unui stat palestinian", ca urmare a relansarii negocierilor de pace israeliano-palestiniene, informeaza AFP.

"Delegatia generala a Palestinei", prezenta in capitala Spaniei din 1986, se va numi de acum "Misiunea diplomatica a Palestinei", a anuntat intr-un comunicat Ministerul de Externe spaniol.

Potrivit comunicatului, seful misiunii va avea rang de ambasador si va fi acreditat de regele Juan Carlos in cadrul unei ceremonii oficiale.

Spania spune ca, prin acest gest, "reafirma prietenia si solidaritatea care unesc poporul spaniol si poporul palestinian", si sprijina crearea unui stat palestinian independent, democratic si viabil.

Decizia trebuie privita "in perspectiva crearii si recunoasterii unui stat palestinian, intr-un timp in mod necesar cat mai scurt, ca urmare a procesului de negociere, relansat in urma reuniunii de la Washington, la 2 septembrie", se arata in comunicat.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas si premierul israellian Benjamin Netanyahu au reluat, saptamana trecuta, la Washington, negocierile directe pentru pace, dupa o intrerupere de 20 de luni.