Franta a reactionat marti la adresa insultelor aparute in presa iraniana la adresa Carlei Bruni-Sarkozy, pe care o publicatie a numit-o "prostituata", catalogandu-le drept "inacceptabile", transmite AFP.

"Insultele publicatiei Kayhan, preluate de site-urile iraniene, la adresa mai multor personalitati franceze, printre care Doamna Carla Bruni-Sarkozy, sunt inacceptabile. Facem acest mesaj cunoscut prin canalele diplomatice firesti," a spus purtatorul de cuvant la ministerului de externe.

Site-ul www.inn.ir a publicat un material in care sustine ca Bruni este "imorala". Sambata, publicatia Kayhan a numit-o "prostituata" pe Prima Doamna a Frantei.

"Descrierea facuta de Kayhan este confirmata atunci cand revedem uriasul sau trecut imoral", a scris luni www.inn.ir, o pagina de internet a mai multor organizatii media de stat din Iran.

Cu doua zile inainte, publicatia Kayhan a publicat un material cu titlul "Prostituatele franceze intra in scandalul privind drepturile omului", in care autorul le critica pe Bruni si pe actrita Isabelle Adjani pentru ca o sustin pe Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

"Bruni, cantareata si actrita depravata care a reusit sa rupa familia Sarkozy si sa se marite cu presedintele francez - si despre care se afirma ca a avut o relatie cu un cantaret -, a spus in apararea lui Mohammadi ca verdictul este nedrept", a scris Kayhan.

Luni, www.inn.ir a scris ca Bruni este "o femeie ce-si inseala sotul", adagand ca trecutul sau "arata in mod clar de ce aceasta femeie imorala sprijina o femeie din Iran care a fost condamnata de adulter si de faptul ca a fost complice la moartea sotului sau". "Aceasta femeie promiscua de origine italiana, din cauza rasei si a actiunilor sale, nu este populara printre francezi", a scris pagina de internet iraniana.

Prima doamna a Frantei a atras criticile celor doua organizatii media iraniene dupa ce a semnat o petitie prin care se solicita eliberarea lui Mohammadi-Ashtiani.

Ziarul Kayhan, ai carui directori sunt numiti direct de ayatollahul Ali Khamenei, este cunoscut pentru insultarea multor personalitati iraniene si straine.

Ministerul de externe iranian a avertizat presa nationala marti sa se abtina de la atacuri personale la adresa demnitarilor straini.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni.