Un analist in relatii internationale care lucra pentru Departamentul american de Stat a fost inculpat sub acuzatia ca a furnizat un raport strict secret unui ziarist, a anuntat vineri Departamentul Justitiei, citat de Reuters.

Stephen Kim, care a fost consilierul fostului vicepresedinte Dick Cheney si al altor inalti oficiali, este cercetat pentru incalcarea legislatiei care interzice transmiterea de informatii referitoare la apararea nationala si pentru ca a mintit anchetatorii FBI in ceea ce priveste contactele sale cu ziaristul.

Acesta din urma nu a fost nominalizat de Departamentul Justitiei, care precizeaza doar ca lucreaza pentru "un organism de presa national". Faptele s-au petrecut in 2009.

Documentele transmise se refereau la "capacitatile si starea pregatirilor in materie militara a unei anumite tari straine".

Potrivit avocatilor, Kim a lucrat in calitate de analist pentru Coreea de Nord si Iran. In varsta de 43 de ani, analistul este angajatul unui subcontractor care lucreaza pentru Departamentul de Stat. El a pledat nevinovat.

Daca va fi condamnat, Kim risca o pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru transmitere de informatii clasificate si cinci ani pentru faptul ca a mintit anchetatorii. Avocatii acestuia afirma ca documentele in discutie contineau "observatii comune legate de masurile pe care o tara le-ar fi luat daca ar fi fost sanctionata pentru atitudinea sa". Kim va fi judecat in stare de libertate.