O femeie din Iran, care a fost condamnata la moarte prin lapidare pentru adulter, a aparut la o televiziune de stat miercuri seara, recunoscandu-si vina, transmite guardian.co.uk. Sakineh Mohammadi Ashtiani "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima. Executia femeii este in acest moment iminenta, sustine unul dintre avocatii sai.

Sakineh Mohammadi Ashtiani Foto: Agerpres

Ashtiani a afirmat in azera, limba ei maternă, ca a fost complice la asasinarea sotului sau si ca a avut o legatura extraconjugala cu varul acestuia. Interviul cu ea a fost difuzat in cadrul programului "20:30", la doar o zi dupa ce secretarul american de stat, Hillary Clinton, a cerut Guvernului de la Teheran sa-si respecte obligatiile asumate prin tratate si sa puna capat executiilor.

Houtan Kian, unul dintre avocatii femeii, a declarat ca Ashtiani a fost torturata timp de doua zile inainte de a fi intervievata in inchisoarea Tabriz, unde se afla de peste patru ani. "A fost batuta si torturata sever inainte de a accepta sa apara in fata camerei de luat vederi. Fiul ei de 22 de ani, Sajad si fiica ei de 17 ani, Saeedeh, sunt complet traumatizati dupa ce au urmarit emisiunea", a declarat Kian.

Avocatul a afirmat ca se teme ca, dupa "confesiunea" clientei sale, autoritatile vor duce rapid la indeplinire sentinta de condamnare la moarte. Initial, Ashtiani a fost condamnata la moarte prin lapidare, insa, in urma protestelor internationale, oficialii iranieni au decis sa o spanzure.

Mai multi experti au spus ca unul dintre semnele ca femeie a vorbit sub presiune a fost acela ca, in timpul interviului, ea a criticat media internationala ca se amesteca in viata ei personala. Guardian aminteste ca saptamana trecuta Mohammadi Ashtiani a transmis ziaristilor britanici, printr-un intermediar, ca autoritatile iraniene au mintit in legatura cu acuzatiile pe care i le-au adus pentru a induce in eroare presa si a o executa in secret. "Am fost declarata vinovata de adulter si gasita nevinovata de crima", a spus ea atunci publicatiei de la Londra.

Amnesty International a condamnat "asa-zisa" confesiune si a spus ca independenta sistemului juridic din Iran a fost "manjita" de programul de televiziune. La randul sau, Mina Ahadi, de la Comitetul iranian impotriva lapidarii (ICAS), a declarat ca "nu este prima data cand Iranul a pus o victima nevinovata in fata camerei si a ucis-o in baza confesiunii obtinute prin forta".

Televziunea de stat iraniana a afirmat ca atentia presei internationale in legatura cu cazul lui Ashtiani este "propaganda occidentala", menita sa forteze Guvernul de la Tehrean sa elibereze trei alpinisti americani arestati anul trecut.

Brazilia i-a oferit azil femeii. Unul dintre avocatii sai a fugit in Turcia

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni, iar un tribunal local a decis sa suspende executia pentru "revizuirea cazului".

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.

In urma cu doua saptamani, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a cerut omologului sau de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, sa-i permita lui Ashtiani sa accepte o oferta de azil in Brazilia.

Unul dintre avocatii femeii, Mohammad Mostafaie, a fugit in Turcia, unde a cerut azil.

Vezi mai jos manifestatii organizate recent in sprijinul lui Ashtiani la Vancouver si Berlin: